Aandeelhouders Air France KLM in spagaat bij overheersing Franse Staat

Bron: Telegraaf


De Franse Staat wil zijn aandeel in Air France KLM verhogen naar 30%. Tegelijkertijd is Frankrijk bij dat percentage verplicht om een bod uit te brengen op de gehele onderneming, iets dat Franse minister Bruno Le Maire ook niet wil.

Beide aandeelhouders van Air France KLM zitten in een spagaat, want de Fransen hebben de financiële hulp nodig van minister Hoekstra (Financiën) om een verplicht bod te vermijden, zo melden bronnen aan De Telegraaf. Tegelijkertijd willen de Fransen de macht niet delen, zo blijkt maandag in de Franse pers. „De Franse Staat wil weer de grootste aandeelhouder worden. Nu hebben Nederland en Frankrijk elk zo’n 14%, en dat houdt bepaalde besluitvorming op”, zo meldt de Franse televisiezender TF1-LCI.


Beide aandeelhouders van Air France KLM zitten in een spagaat, want de Fransen hebben de financiële hulp nodig van minister Hoekstra (Financiën) om een verplicht bod te vermijden, zo melden bronnen aan De Telegraaf. Tegelijkertijd willen de Fransen de macht niet delen, zo blijkt maandag in de Franse pers. „De Franse Staat wil weer de grootste aandeelhouder worden. Nu hebben Nederland en Frankrijk elk zo’n 14%, en dat houdt bepaalde besluitvorming op”, zo meldt de Franse televisiezender TF1-LCI.Investering

Op basis van de huidige marktwaarde van Air France KLM is een investering van circa €400 miljoen van de Fransen nodig om tot een belang van 30% te komen. Maar er wordt gepraat over hele andere bedragen, namelijk die variëren tussen de €5 en €6 miljard. „De schuld van de groep is hoog, en de verdiensten ernstig aangetast door corona”, zo meldt een woordvoerder van Air France KLM. „Daarom moet de balans versterkt worden, en dat moet plaatsvinden voor de aandeelhoudersvergadering in mei.”


Eind september had Air France KLM een negatief eigen vermogen van €4 miljard en een nettoschuld van €9 miljard. Het is onduidelijk of de Franse plannen een claimemissie betreft, waarbij nieuwe aandelen uitgegeven moeten worden of om het omzetten van bestaande schuld in eigen vermogen. In de Franse pers zingt rond dat er nog volgende week een besluit genomen wordt, waarmee de herkapitalisatie in het nieuwe jaar in gang gezet kan worden. Anders dreigt Air France KLM een accountantsverklaring te krijgen waarin de continuïteit van de onderneming wordt betwijfeld.


De afgelopen weken werd de druk enorm opgevoerd op Nederland vanuit Frankrijk ten aanzien van de herkapitalisatie. Hoekstra is het gevecht aangegaan met het KLM-personeel in oktober omdat hij een langer loonoffer eiste. Maar het draagvlak van KLM heeft bij de politiek een ernstige knauw gekregen door die strijd om het loonoffer. Zij moeten akkoord gaan, terwijl de verkiezingen er ook nog aan komen. „Of Nederland meedoet en zo ja, onder welke voorwaarden, is onderwerp van gesprek”, zo meldt een woordvoerder van Hoekstra. Dinsdag wordt de Tweede Kamer vertrouwelijk bijgepraat over de herkapitalisatie.


De Franse minister Jean-Baptiste Djebbari (Transport) gaf in de afgelopen weken meerdere malen aan dat KLM steviger geïntegreerd zou moeten worden als Nederland wil meedoen aan een herkapitalisatie. Ook topman Ben Smith van Air France KLM stelde dat het concern centraler aangestuurd dient te worden. KLM zou dan niets meer te zeggen hebben over het netwerk en vloot, iets dat Hoekstra wil voorkomen.Overval

Nederland werd in februari 2019 aandeelhouder van Air France KLM. De Fransen, tot aan president Macron toe, waren woedend over de ’overval’ van Nederland. Den Haag had in de jaren daarvoor tevergeefs aangegeven dat men wilde participeren. Het bestuur van Air France KLM ging daar niet op in, waarna minister Hoekstra zijn heil zocht op de kapitaalmarkt.


„Als de regering echt het beste voor heeft met de positie van KLM en overstapknooppunt Schiphol, dan moet men nu echt met de billen bloot”, zegt voorzitter Rob Swankhuizen van de Nederlandse Vakbond voor Luchtvaarttechnici. „Hetzelfde aantal aandelen erbij kopen is niet voldoende, want dat heeft voor Nederland geen extra invloed opgeleverd. De Franse staat eist nota bene dat KLM meer geïntegreerd moet worden. Wat kan de minister Hoekstra nog eisen?”