Aantal reizigers en vluchten op Schiphol in juli drastisch afgenomen

Bron: Financieele Dagblad

  • Luchthaven Schiphol publiceert vervoerscijfers over juli.

  • Aantal vluchten daalt met 65%, aantal reizigers met 80%.

  • Wel waren er meer vrachtvluchten, maar waren deze minder vol.


Het aantal vluchten van en naar Schiphol is in juli vergeleken met vorig jaar gedaald van 44.736 tot 15.704, een afname van 65%. Het aantal arriverende of vertrekkende reizigers nam nog sterker af. In juli reisden 1,34 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een afname van 80%. Een jaar eerder ging het nog om 6,7 miljoen passagiers.Dat blijkt vrijdag uit de maandelijkse vervoerscijfers van Schiphol. Pluspuntje is dat het aantal vrachtvluchten steeg tot 2336 (+101%) ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het vervoerde tonnage is desalniettemin 7% lager dan vorig jaar.


Meer bedrijvigheidDe opheffing van reisbeperkingen door overheden in juli heeft de bedrijvigheid wel doen toenemen. De rustigste dag van juli (1 juli) telde 367 vliegtuigbewegingen, de dag met meeste vliegbewegingen (31 juli) kwam tot 579. Het aantal passagiers op dagniveau is gedurende de maand juli verdubbeld van ruim 28.000 passagiers op 1 juli naar ruim 58.500 reizigers op 31 juli.


De start van het vakantieseizoen heeft ertoe geleid dat met name het aantal passagiers binnen Europa een relatieve opleving kende naar populaire vakantiebestemmingen als Spanje, Italië en Portugal. Vergeleken met vorig jaar is het aantal reizigers echter beperkt en laten deze landen ten opzichte van juli 2019 een afname zien variërend van 57% tot 75% in reizigers.


Stijgende lijn

Foto: Robin Utrecht/ANP

Het intercontinentale vliegverkeer geeft een ander beeld. Zo is het aantal passagiers van en naar bijvoorbeeld China, de Verenigde Arabische Emiraten en Noord-Amerika beduidend lager (-86% tot -92%). Het totale aantal intercontinentale vliegbewegingen is echter -50% van 2019, dit komt vanwege het toegenomen aantal vrachtvluchten.


Van de toename in vliegbewegingen en reizigers wordt verwacht door dat de stijgende lijn doorzet in augustus. Eind augustus verwacht Schiphol momenteel tussen de 65.000 en 80.000 passagiers per dag te mogen verwelkomen op ongeveer 750 tot 850 vluchten.


Zorgen IATA

Of het herstel zich ook daadwerkelijk doorzet is sterk afhankelijk van hoe het coronavirus zich ontwikkelt en op welke termijn er een vaccin is. De International Air Transport Association (IATA) toonde zich donderdag juist pessimistischer over het economisch herstel van de Europese luchtvaartsector. Het perspectief verslechtert verder, waarschuwde de branchevereniging.


De sector wordt de laatste weken geconfronteerd met nieuwe reisbeperkingen en angst voor een tweede coronagolf in diverse landen nu er tal van signalen zijn dat in Europese landen het aantal besmettingen weer toeneemt.