Air France KLM terug in routes door corona

Bron: Telegraaf


Air France KLM maakt naar verwachting donderdag een verdere terugschaling van het netwerk in verband met corona bekend. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) sluit een kapitaalinjectie van Nederland niet uit.

Beeld: ANP

De Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie publiceert dan de winterdienstregeling, waaruit blijkt hoeveel routes er geschrapt worden. Het Duitse Lufthansa, dat in de coronacrisis qua ingrepen tot nu toe steeds voorloopt op Air France KLM, kwam maandag met een winstwaarschuwing en verdere krimp van de vloot. Tot nu toe ging Air France KLM uit van een capaciteit van 65% in het vierde kwartaal, en 70% tot 80% voor 2021. De Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol zette de verwachting voor het luchtverkeer voor de komende maanden op 40%.


Schiphol leeg

„Het geplande herstel blijft uit, bezettingsgraden blijven achter. Lopend over Schiphol zie ik dat het grote delen van de dag leeg is. Het is belangrijk dat we doorpakken met de herstructurering”, zegt topman Pieter Elbers van KLM dinsdag in een interne bedrijfsvideo, waarin hij het personeel bedankte voor hun ’blauwe hart’.


De afgelopen dagen benadrukte topman Ben Smith van Air France KLM in interne en externe optredens dat de financiële situatie zwak is. Het lijkt erop dat een herkapitalisatie toch sneller dan volgend jaar mei aan de orde is. „De balans is uitdagend, we zijn in gesprek met de aandeelhouders over hoe we onze financiële situatie kunnen verbeteren. Dit zal in de komende maanden plaats moeten vinden”, zei Smith in een interne bedrijfsvideo. Ook de Franse minister van Transport Jean-Baptiste Djebbari deed een duit in het zakje door te stellen dat Air France KLM ’diep in de problemen zit’.

Technisch failliet

Air France KLM is technisch failliet, en de schuldenberg groeit de komende tijd nog door het leningenpakket van €10 miljard van banken, en de aandeelhouders de Franse en Nederlandse Staat. „Wij hebben natuurlijk steeds gezegd dat we in deze fase leningen ter beschikking stellen, maar dat het niet uitgesloten is dat er op een bepaald moment echt geld in moet”, zegt minister Hoekstra desgevraagd.


Als de Staat een belang van 14% wil houden, moet Hoekstra mee in een eventuele emissie. De minister zei bij het leningenpakket het geld alleen aan KLM te willen geven, maar bij een emissie zullen aandelen Air France KLM uitgegeven worden en volgt een geldstroom naar Frankrijk.


De minister wil nog niets kwijt over hoe een verdere kapitaalinjectie eruit zou komen te zien: „Of dat gaat komen en wat er precies gaat komen, moeten we afwachten tot er een formeel verzoek ligt”, zegt Hoekstra. Op de werkvloer bij Air France wordt nationalisatie niet uitgesloten, mocht er geen uitzicht zijn op verbetering.


Soelaas

„Voor enig soelaas zal de emissie al snel richting een miljard euro moeten gaan. Dat is al een enorm bedrag in vergelijking met de huidige beurswaarde van rond de €1,5 miljard”, zegt econoom Jasper Jansen van de Vereniging van Effectenbezitters. „Als men het eigen vermogen weer boven de nul wil krijgen, dan moet het bedrijf al snel een (claim)emissie doen die bijna twee keer zo groot is als de huidige beurswaarde.”


Minister Hoekstra heeft een salarisoffer geëist bij KLM in ruil voor steun. Voor 1 oktober moet er een herstructureringsplan liggen. Topman Elbers geeft aan dat het plan op tijd aangeleverd wordt.

De verslechtering van de markt kan ertoe leiden dat het reorganisatieplan van KLM straks achterhaald is.


Jansen van de VEB: „Het lijkt een onmogelijke taak om de kostenstructuur aan te passen zodat er winst kan worden gemaakt bij bezettingsniveaus die ver onder de 70% liggen. Dan zouden piloten bij wijze van spreken de helft van hun salaris moeten inleveren en zou kerosine gratis moeten zijn.”