Airbus: situatie erger dan verwacht, mogelijk toch gedwongen ontslagen

Bron: RTL Nieuws


De topman van de Europese vliegtuigproducent Airbus doet zijn best om gedwongen ontslagen te voorkomen, maar hij kan dat niet garanderen. De situatie in de luchtvaartsector is namelijk ernstiger dan verwacht.

Werknemers bij een Duitse vestiging van Airbus protesteerden begin deze maand tegen mogelijk baanverlies. | Beeld: RTL

Dat zegt topman Guillaume Faury van Airbus vandaag op het Franse radiostation RTL.


Door de coronacrisis wordt er veel minder gevlogen en daardoor bestellen luchtvaatmaatschappijen veel minder vliegtuigen. Zo ontving Airbus in augustus maar één order voor een toestel.


Grote concurrent Boeing deed het overigens nóg slechter. Het Amerikaanse bedrijf kreeg in augustus weliswaar acht orders, maar 20 andere orders werden geannuleerd. Per saldo stond de teller dus op -12.


Gedwongen ontslagen? Eind juni werd bekend dat Airbus 15.000 banen wil schrappen. Ceo Faury zei vanochtend op de Franse radio dat hij probeert kosten te besparen zonder gedwongen ontslagen. Maar hij benadrukt ook dat hij dat niet kan garanderen.

Airbus probeert het personeelsbestand te verkleinen via een vrijwillige vertrekregeling, maar volgens Faury is dat misschien niet genoeg.


'Existentiële crisis' De situatie in de luchtvaart is namelijk verslechterd. luchtvaartmaatschappijen zitten na de zomervakantie in een ernstiger situatie dan gehoopt, aldus Faury. Hij spreekt van een 'existentiële crisis'. "Ons bedrijf loopt gevaar als we niet de juiste maatregelen nemen."


Lufthansa Dat luchtvaartmaatschappijen het zwaar hebben blijkt ook uit het feit dat bij het Duitse Lufthansa meer banen verloren gaan dan gedacht.

Vorige maand maakte Lufthansa nog bekend dat het 22.000 banen zou schrappen. Nu komt het bedrijf terug op die prognose: een verdere reorganisatie is nodig. Ook houdt het bedrijf extra toestellen aan de grond.

KLM maakte eind juli bekend 1500 banen te schrappen. In totaal zullen er 5000 arbeidsplaatsen verdwijnen.


Tui Reisorganisatie Tui heeft het ook zwaar. Het maakt vandaag bekend de indirecte kosten met 30 procent te willen verlagen. In mei bleek al dat Tui wereldwijd 8000 banen wil schrappen. Afgelopen zomer had het bedrijf 83 procent minder boekingen dan vorig jaar. Voor het komende winterseizoen ligt het aantal boekingen 59 procent lager dan vorig jaar.