Analyse: exitstrategie bij KLM

Bron: Telegraaf


Er zijn plannen voor een emissie bij Air France KLM, omdat de luchtvaartcombinatie technisch failliet is door corona. Het geld spuit er met miljarden uit, en ondertussen gaan de benoemingen aan de top in Parijs gewoon door en groeit het ’waterhoofd’.

Beeld: HOLLANDSE HOOGTE / ANP XTRA

Topman Ben Smith blijft zijn vriendjes benoemen op sleutelposities aan de top van de groep met navenante salarissen, niet gehinderd door de aandeelhouders de Franse en Nederlandse staat. Minister Hoekstra wil dat de luchtvaartcombinatie de kosten juist omlaag brengt. Ondertussen is volledig uit beeld geraakt dat de groep klein zou blijven en in dienst zou zijn van de luchtvaartmaatschappijen binnen de combinatie. Bij KLM wordt schande gesproken over de gang van zaken, waarbij termen als ’zelfverrijking’ vallen.


Overheveling

Corona biedt ook een prachtige uitweg om onder het mom van allerlei mooie woorden als ’transformaties’ en ’synergieën’ bevoegdheden, data en sleutelfuncties bij KLM weg te kapen en over te hevelen naar de ’cockpit’ van Ben Smith, zoals het groepje rond hem en zijn vertrouwelingen wordt genoemd. Dat voltrekt zich nu. Als beslissingen over het netwerk naar Parijs worden overgeheveld, dan is het einde daar voor de zelfstandige bedrijfsvoering. Wie krijgt de belangrijke routes en nieuwe kisten? Het pad naar herstel is aalglad, niet alleen vanwege de wegblijvende klanten maar ook vanwege de bedrijfspolitiek.


De Franse minister Bruno Le Maire zei vorige week dat hij alles zal doen voor het voortbestaan van Air France, terwijl Hoekstra denkt dat het voortbestaan van KLM geen automatisme is. Daarmee blijft het initiatief bij de de Fransen, die altijd verder zullen gaan dan hij en de Nederlandse belastingbetaler.


Bij een eventuele emissie mag de bewindsman weer de portemonnee trekken, terwijl hij nog steeds niets zeggen heeft, nog los van het feit of hij het politiek voor elkaar krijgt. Er moet waarschijnlijk minimaal een bedrag van €3 miljard opgehoest worden, waarvan Nederland en Frankrijk gezien het risicoprofiel en lage koers waarschijnlijk een flink deel voor hun rekening moeten nemen. Dit terwijl nu de bizarre situatie is ontstaan dat Hoekstra Air France KLM voor €1,4 miljard van de beurs zou kunnen halen. Een stuk goedkoper dan de leningen van €3 miljard die worden verstrekt, bovendien met een ’upside’-effect als de markt weer aantrekt. Een andere optie is het omzetten van de leningen in aandelenkapitaal bij KLM. Een gedurfde exit-strategie, mocht herstel in verband met corona nog veel langer gaan duren, zou tijdelijke nationalisatie zijn. Dat zou veel moed vereisen, maar maakt wel aan alle discussies over het bestuursmodel in één klap een eind.


Door YTEKE DE JONG