Analyse: Greenpeace speelt met 100.000 banen in KLM-rechtszaak

Bron: Telegraaf


Milieuorganisatie Greenpeace stapt naar de rechter om strengere klimaatafspraken af te dwingen in het leningenpakket van €3,4 miljard voor KLM van banken en de Staat. De toekomst van KLM hangt momenteel al aan een zijden draad. De eisen van Greenpeace, indien ingewilligd door de rechter, kunnen het laatste zetje zijn om de Nederlandse luchtvaartmaatschappij definitief de nek om te draaien.

Greenpeace eiste in mei van dit jaar al klimaatactie van KLM. | Beeld: ANP/HH

Het wordt al moeilijk, in de huidige marktomstandigheden en voorwaarden die minister Hoekstra aan de staatssteun heeft gesteld, om terug te keren op het oude niveau van voor de coronacrisis. Dat zal naar verwachting nog vier jaar duren, waarin KLM moet zien te overleven. De luchtvaartmaatschappij moet bijvoorbeeld een deel van de nachtvluchten opgeven om aan de eisen van Hoekstra te voldoen en investeren in een zuiniger vloot.


Als er amper een cent te verdienen valt, dan is dat lastig. KLM nam de afgelopen jaren best veel initiatieven om het blauwe hart wat groener te maken, maar zoals vaker gebeurt is het nooit genoeg voor de groene kerk. Ook hier is realisme ver te zoeken en houdt Greenpeace feitelijke onjuistheden vol, zoals dat er bij KLM sprake is van ’subsidies’ in plaats van leningen, waar op sommige stukken 7% rente moet worden betaald.


Valse tegenstelling

De zwakte in het verhaal van Greenpeace is men slechts naar de situatie in Nederland kijkt, terwijl er sprake is van een mondiale markt. Dus KLM straks ten onder en dan vliegen Lufthansa en Air France vrolijk door? Zij kregen ook staatssteun van hun overheden, maar worden niet aangepakt door Greenpeace. Bovendien zal vliegen niet stoppen, zo is nog steeds de verwachting. Met de valse tegenstelling van krimp voor een beter milieu probeert Greenpeace KLM nu eronder te krijgen.


Want zonder KLM stappen we straks in bij luchtvaartmaatschappijen als Ryanair, Emirates en Qatar Airways, die de Nederlandse klanten maar al te graag op zullen halen. KLM heeft juist meer vluchten nodig om het mondiale netwerk straks weer winstgevend te kunnen opereren. De krimp die Greenpeace eist, leidt onverbiddelijk tot een failliet KLM. Er moet meer met de trein gereisd worden, vindt de milieuclub. In plaats van dat Greenpeace de al jaren achterlopende spoorwegen in Europa aanpakt, richt het de pijlen op KLM. Het spoor gaat daar echt niet beter door rijden.


De afgelopen tijd bleek de rechter vaker ontvankelijk voor problemen in de toekomst dan die in het hier en nu. Ook bij de Urgenda-zaak van een kleine milieuclub van een paar man, werd de Nederlandse Staat door de rechter gedwongen om de broeikasgassen naar beneden te brengen tegen torenhoge kosten. Dit terwijl de uitstoot van Nederland op wereldwijde schaal verwaarloosbaar is. Daarom is de rechtszaak een concrete dreiging in het voortbestaan van KLM, waarmee 110.000 banen gemoeid zijn, economisch herstel en directe verbindingen over de hele wereld van Nederland handelsland.