Analyse: list nodig om KLM voor ons land te behouden

Bron: Telegraaf


Minister Hoekstra (Financiën) bracht dinsdag stilletjes een bezoek aan KLM. De bewindsman en aandeelhouder wilde in gesprek met het personeel, dat een deel van hun inkomen verliest door de eisen die hij stelde bij het leningenpakket van €3,4 miljard. Het loonoffer bij KLM had nogal wat voeten in de aarde.

Minister Hoekstra van Financiën moet juist nu meer gewicht achter KLM zetten om de luchtvaartmaatschappij voor Nederland te behouden. | Foto: ANP / HH

Zo werden tegenstribbelende piloten door de minister op de korrel genomen. Na deze heisa zou je verwachten dat Hoekstra meer ruchtbaarheid aan het bezoek zou geven in de sfeer van eind-goed-al-goed.


Maar dat lijkt niet de enige reden, want ook thesaurier generaal Christiaan Rebergen was meegekomen. Hoekstra had het bezoek kunnen gebruiken om uit te leggen wat de zin is van het redden van KLM.


Dan had de bewindsman kunnen vertellen waarom het de moeite waard is om nu €3,4 miljard aan leningen en garanties te verstrekken, omdat die leiden tot opbrengsten van €10 miljard per jaar als de coronacrisis voorbij is.

Of is de minister van mening veranderd? Want zijn geduld met KLM was ook een beetje op.


Aandelenbelang maakt verschil

Helaas voor Hoekstra is het nu wel het moment om er te staan. De minister werd vorig jaar aandeelhouder van Air France KLM, om het directe bestemmingennetwerk van KLM op Schiphol te borgen.


Hoewel hij vooralsnog geen extra bestuurszetels bij Air France KLM binnenhaalde, is het gewicht van Hoekstra en Rebergen kennelijk voldoende om de andere grootaandeelhouder, de Franse staat, nu te laten klagen dat Nederland besluitvorming ’ophoudt’. Dus maakt het aandelenbelang van Hoekstra kennelijk tóch het verschil, als het gaat om besluiten die KLM en Schiphol benadelen.


Want het plan van Air France KLM is om het Nederlandse KLM ’stevig te integreren’ teneinde er een ’economische divisie’ van te maken. Dat kan ten koste gaan van bestemmingen waar traditiegetrouw veel zakelijk verkeer op zit. Dat is negatief voor de omzet van KLM en niet goed voor het vestigingsklimaat in Nederland.

Het kost de Fransen momenteel slechts €400 miljoen om een belang op te bouwen, waarmee het Nederland opzij kan zetten in de combinatie, een bedrag waar men in Frankrijk de schouders over ophaalt.


Autonomie weg

Dat zou ten koste gaan van de relatieve autonome positie van KLM. Het zou zonde zijn om na de gedurfde stap van A, het aandelenbelang van 14%, via de redding van KLM tijdens de coronacrisis, stap B, nu niet stap C te zetten om het Nederlandse belang te beschermen.


Dat zal niet eenvoudig zijn, omdat de Fransen hun eisen op tafel hebben gelegd en verkiezingen op stapel staan in Nederland. Maar daar valt vast een list op te verzinnen in het eindspel als dat belang van KLM en Schiphol voor ons land echt onmisbaar is.