Arthur van Dijk: Schiphol moet groei verdienen

Bron: Telegraaf


Arthur van Dijk zag als Commissaris van de Koning hoe Noord-Holland harde klappen heeft gekregen door corona. De economie hapert, onder meer als gevolg van de stilstand van Schiphol, maar ook door vraaguitval bij een grote werkgever als Tata Steel en de nood in de logistiek, horeca, toerisme en evenementenbranche. De werkloosheid in de provincie schoot daardoor omhoog.

Arthur van Dijk (57) startte zijn carrière in 1986 als opsporingsambtenaar bij de FIOD en het ministerie van Financiën. Later was hij hoofd criminaliteitsbestrijding bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. In 2003 werd de VVD’er wethouder in de Haarlemmermeer. Transport en Logistiek Nederland vroeg hem in 2013 als voorzitter. Sinds 2019 is Van Dijk Commissaris van de Koning in Noord-Holland. | Beeld: MATTY VAN WIJNBERGEN

De CdK bezocht de afgelopen maanden veel bedrijven, van een patataardappelboer, een tentenbouwer die bij de Formule 1 in Zandvoort zou schitteren, tot aan grootbedrijven als Tata en Schiphol. De coronacrisis is een kans om te kijken waar de provincie economisch naar toe wil, aldus Van Dijk.


Hoe kijkt u terug op de afgelopen maanden?

„Ik zou het omschrijven als een achtbaan. Het blijkt dat Noord-Holland als internationaal georiënteerde provincie gevoelig is voor de wereldhandel. Dat leidt tot nieuwe vragen. Ook is sprake van een verandering hoe we zakelijk met elkaar communiceren. Deels zal dat blijvend zijn. Ooit hebben we toeristen verleid om voor seks, drugs en rock-'n-roll naar Amsterdam te komen. We moeten misschien inzetten op een ander soort toerisme en meer spreiding.”


U blijft wel hameren op het belang van verbindingen?

„Alles wat wij doen, zou er niet zijn zonder die internationale connectiviteit. Ook bijvoorbeeld de cultuur- en techsector en landbouw profiteren van die verbindingen met andere economische regio’s in de wereld. Omdat we zo’n klein landje zijn met een open economie, hebben we de samenwerking in Europa nodig. We kunnen het niet alleen binnen de geopolitieke verhoudingen in de wereld.”


Is er nog een toekomst voor Schiphol na corona?

„Ik geloof in die infrastructuur. Schiphol is heel belangrijk. Maar corona geeft de kans om met elkaar te kijken hoe je de luchtvaart wilt accommoderen. De minister geeft niet concreet aan hoe de groei van Schiphol bijvoorbeeld verdiend zou moeten worden. Dat geeft niet meteen het vertrouwen bij de omgeving. De nieuwe regels over omgevingsgeluid komen eraan. Die leiden ertoe dat er geen woningen gebouwd kunnen worden. Het kabinet moet kleur bekennen.”


Waarin moet er kleur bekend worden?

„Heel veel mensen kunnen best leven met Schiphol. Maar in het dossier luchtvaart is de duidelijkheid te lang in de lucht blijven hangen. De 500.000 vliegbewegingen moeten nog formeel vastgelegd worden, plus de groei daarna. De minister moet uitleggen hoe groei verdiend kan worden. Hoe lang wil je een regio op slot zetten?”


Bedoelt u de reservering voor de Tweede Kaagbaan?

„Bijvoorbeeld. Net als een reservering voor de N201 die er lange tijd op heeft gezeten. Het gaat om keuzes. Misschien is het voor onze connectiviteit niet nodig om naar 600.000 vliegbewegingen te gaan. We moeten kijken naar welke mix nodig is in onze verbindingen en wat we als klein landje nodig hebben.”


Wat is de rol van de provincie?

„Je kunt niet alles landelijke regelen. Denk bijvoorbeeld aan stikstof en woningbouw. Maar ook aan verkeer en vervoer. De uitdaging is hier anders dan in Brabant. Provincies zijn deels autonoom en dat vindt Den Haag soms lastig. Provincies zitten er dichter op en zijn zo beter in staat maatwerk te leveren.”


Door stikstofbeperkingen heeft Noord-Holland maar 6500 woningen kunnen bouwen. Dat is een druppel op een gloeiende plaat.

„Precies, dat is een goed voorbeeld. Provincies doen hun best om samen met gemeenten, woonregio's en andere belanghebbenden tot afspraken te komen over de nodige woningbouw. Maar het is toch echt de landelijke overheid die de boel nu vertraagt.”


Deze week werd bekend dat de gemeente Wijdemeren helemaal op slot gaat voor woningbouw.

„We hebben als provincie bepaald wat groen moet blijven. Het is onze taak om dat te bewaken. Er zijn nog grootschalige mogelijkheden, zoals bij Alkmaar, Heiloo en in de Haarlemmermeer. De woningbouw moet je op regionaal niveau organiseren, want niet in elke gemeente is er voldoende plek. In Amstelveen wilden wij de bouw van studentenwoningen toestaan, maar ook hier was het de landelijke overheid die dit belemmerde vanwege Schiphol.”


Maar wat kunnen de mensen in Wijdemeren daar mee? Gaan de Staten niet te veel mee in politiek wensdenken?

„Het heeft met een politiek-democratisch proces te maken. Dat kunnen we continu ter discussie stellen, maar we moeten nu doorpakken. De rol van de provincies is belangrijk en we moeten blijven uitleggen waarom we keuzes maken. Dit is democratie en de burger is dan vervolgens weer aan zet bij de verkiezingen.”