Brief aan de Burger

Beste Burger,


Ons volk heeft te maken met de zwaarste crisis sinds decennia. Alle sectoren staan onder druk en iedereen kan steun gebruiken.

Hoe waardeert de overheid in deze moeilijke tijd een ziek bedrijf als de KLM? Door miljarden euro’s staatssteun te reserveren. Hoe waardeert de overheid in deze moeilijke tijd haar nieuwe helden die werken in de zorg? Met een enthousiast applaus. Wat een schril contrast, vooral als we bedenken dat de zorgsector jarenlang heeft moeten bezuinigen tegenover de eerdere verliesgevende kapitaalinjecties van de overheid in KLM.


Het is belangrijk om te beseffen dat elk bedrijf in financieel zwaar weer terecht kan komen. Als dit het geval is zal zo’n bedrijf, om faillissement te voorkomen, haar strategie moeten aanpassen. Uit de praktijk blijkt dat de KLM in de afgelopen 20 jaar steeds minder winst heeft gemaakt, terwijl het op ongekende schaal het milieu vervuilt, gigantische belastingvoordelen ontvangt en haar grondpersoneel structureel uitbuit en piloten juist worden geholpen belasting te ontduiken.


Terwijl wij als hardwerkende Nederlanders het hoofd boven water proberen te houden, wordt met uw belastinggeld de ziekelijke KLM bijna onvoorwaardelijk aan het geldinfuus gelegd en hoeft de KLM haar strategie helemaal niet aan te passen.


Er is inmiddels een bibliotheek aan rapporten geschreven met feiten en cijfers over vermeende toegevoegde waarde van KLM, waardoor alleen maar meer vragen ontstaan. Dat de KLM opnieuw staatssteun vraagt, zou ons een duidelijke waarschuwing moeten geven: Het bedrijf is een bodemloze put. Na het gedwongen huwelijk met Air France, de terugkoop van aandelen met uw belastinggeld en een topmanagement dat niet te beroerd is om ook in deze tijden na te denken over fikse bonussen, is er allang geen sprake meer van een icoon van nationale trots.


Laat u niet verleiden tot zinloze discussies over feiten, cijfers, de rol als ‘banenmotor’ en dergelijke. De realiteit is dat dit bedrijf niet kan voortbestaan zonder bakken met belastinggeld. Zo is het al twintig jaar en het zal alleen maar erger worden. Daarom roep ik u op om u juist te richten op onze echte trots: ons hardwerkende, eigenzinnige, innovatieve Nederland. Het is tijd om orde op zaken te stellen en het geld daar te laten landen waar dit het hardste nodig is en het beste kan worden gebruikt.

Het is tijd voor de KLM om te vliegen of te vallen.


Hartelijke groet,