Brief aan de directie van de KLM

Beste directie van de KLM,


Ik wil via deze brief mijn oprechte bewondering uitspreken over de manier waarop u uw bedrijf in de afgelopen 20 jaar overeind heeft weten te houden. Ondanks alle twijfels over de KLM slaagt u er keer op keer in, om met steun van elk opeenvolgend kabinet, uw onvermijdelijke faillissement uit te stellen.


Er zijn kasten vol rapporten geschreven over de voordelen en nadelen van de KLM. Maar eigenlijk maakt het inmiddels niet meer uit wat feit is en wat niet. U bent er immers in geslaagd de politiek te laten geloven dat wat goed is voor de KLM, goed is voor Nederland en dat de KLM symbool staat voor de Nederlandse trots. De introductie van onze ‘blauwe trots’ en de ‘elegante zwaan’ zijn briljant gebleken. U verdient een medaille voor deze onvolprezen marketingstrategie.


En ook nu weer slaagt u erin om met deze strategie de KLM door de ernstigste crisis uit haar bestaan heen te loodsen. Nog voordat de impact van de coronacrisis goed en wel duidelijk werd, en nog voordat er een afwegingskader voor steun voor bedrijven was ontwikkeld, was u als enige bedrijf in Nederland verzekerd van staatssteun. Deze uitzonderingspositie heeft u als KLM de afgelopen 40 jaar verworven en met verve weten te verdedigen. Er is geen enkel ander bedrijf binnen Nederland dat u hierin kan evenaren. Uw trackrecord is excellent, gezien de omstandigheden waarin u moet opereren.