Britse regering overweegt sneltest op luchthavens

Bron: Financieele Dagblad


Het vliegverkeer is door de pandemie nagenoeg stil komen te liggen, zoals hier op Heathrow. Overheden zoeken nu naar oplossingen met sneltests op het coronavirus.

Beeld: Reuters

In een poging het reisverkeer weer enigszins op gang te krijgen, overweegt de Britse regering sneltests voor het coronavirus te introduceren op luchthavens en havens. Dat zou de eisen voor een verplichte quarantaine van twee weken voor terugkerende reizigers vereenvoudigen. Dat is niet alleen in het belang van de zwaar getroffen reissector en luchtvaartindustrie; het voorkomt overlast van terugkerende vakantiegangers wiens kinderen naar school moeten, maar die verplicht eerst twee weken in quarantaine moeten.


Minister Matt Hancock van volksgezondheid vertelde de BBC dat als een testuitslag binnen enkele minuten zichtbaar is, het veel ongemak en overlast voorkomt. En als dit op een massale schaal kan gebeuren, kunnen 'delen van de economie' worden heropend.


Probleem is wel dat het coronavirus ondanks een negatieve test toch aanwezig kan zijn in het lichaam vanwege de incubatietijd tot veertien dagen. Om die reden zouden herhalingstests nodig zijn om zekerheid te hebben.


Heathrow

De Britse luchthaven Heathrow wil een testcentrum openen waar passagiers zich tegen betaling kunnen laten testen en waar het resultaat in enkele uren beschikbaar is. Topman John Holland-Kaye van de luchthaven waarschuwde dat er circa 25.000 banen op de tocht staan als het luchtverkeer niet wordt hervat.


De belangenclub van Duitse luchthavens en luchtvaartmaatschappijen BDL riep woensdag op om zo snel mogelijk de luchtverbinding tussen de belangrijkste Europese en Amerikaanse luchthavens te herstellen. Passagiers zouden daartoe vooraf een negatieve covid-test moeten kunnen overhandigen.


Lucratief

De Trans-Atlantische luchtverbinding behoort tot de belangrijkste en lucratiefste voor de luchtvaartindustrie. Alleen al de verbinding Londen-New York levert volgens persbureau Bloomberg in normale omstandigheden jaarlijks naar schatting een omzet op van $1 mrd.


In juli riepen de grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen de regering van de VS op om met Europa een overeenkomst te sluiten over testen teneinde het luchtverkeer te kunnen hervatten. De belangenvereniging voor het luchtverkeer IATA waarschuwde eerder dat het jaren zal duren voordat lange-afstandsvliegen weer op de niveaus van 2019 is teruggekeerd en riep landen op gezamenlijke afspraken te maken over de regels rond reizen in coronatijden.