Column: tijd dat Air France en KLM écht integreren

Bron: Telegraaf


De constant veranderende reisrestricties brengen een hoop onzekerheid voor reizigers. EasyJet waarschuwde dinsdag dat het zelfs de verwachte bezetting van 40% in het vierde kwartaal niet gaat halen. Ondertussen kibbelen Air France en KLM met de vakbonden – en met elkaar. Het wordt tijd om eens haast te maken met een serieuze reorganisatie.

Beeld: De Telegraaf

Ondanks de ergste crisis in het bestaan van de maatschappij, zijn de vakbonden bij KLM nog vooral bezig met de vraag of er geen nieuwe vrijwillige vertrekregeling kan komen. De laatste regeling sloot in juli en was ondanks de crisis gewoon lekker gul: wie meer dan tien jaar had gewerkt, kreeg een hogere vergoeding dan op basis van de vaste ontslagmethodiek gerechtvaardigd was. Alsof er geld genoeg was.


Hoewel KLM beter rendeert dan Air France is dat niet voldoende om een gezond bedrijf te vormen. Air France nam KLM in 2003 over, al mochten we dat niet zo noemen. Vanaf 2003 tot en met 2019 verdiende het concern volgens databank Bloomberg operationeel bijna €32 miljard, maar investeerde het voor €35 miljard, waardoor het over de afgelopen 17 jaar ruim €3 miljard negatieve vrije kasstroom boekte.


Investeren is gezond, maar bij Air France KLM is het rendement over het geïnvesteerd vermogen slechts één keer (in 2017) boven de 7% gekomen en dat kwam door een boekhoudmaatregel. En dit jaar stroomt er bijna twee keer zoveel kas uit dan de afgelopen 17 jaar bij elkaar (circa €5,5 miljard).


Harde concurrentie

Het wordt tijd dat Air France KLM eens echt integreert. Dat zal dan wel betekenen dat KLM terugvalt naar een regionale speler. En ook op dat niveau is het bedrijf waarschijnlijk niet in staat te concurreren met de veel beter renderende Britse leiders easyJet en Ryanair.


Er zijn best beleggers die een gok durven te nemen op het herstel van de luchtvaart. Maar als ik in Bloomberg bij Air France KLM kijk, zie ik dat geen enkele van de 23 analisten die het aandeel actief volgen het op een positief advies durft te zetten. En dat terwijl de koers van het aandeel inmiddels met 75% is gedaald ten opzichte van eind 2017.


Het aandeel is in de afgelopen twintig jaar twee keer onder de €5 gedaald en is beide keren daarna verdrievoudigd. Dat nu toch geen enkele analist het aandeel op kopen durft te zetten spreekt boekdelen.


Jos Versteeg is aandelenanalist bij InsingerGilissen. Reageren? Mail naar vragen@dft.nl.