De kans om Covid-19 in een vliegtuig op te lopen is kleiner dan u denkt, zeggen wetenschappers

Bron: CNN (Vertaling uit het Engels)


Geknepen zitten tussen een aantal vreemden aan boord van een vliegtuig kan in deze onzekere tijden een risicovolle positie zijn.


Maar volgens sommige experts die wijzen op de zeer weinige gedocumenteerde gevallen van overdracht tijdens de vlucht, is de kans om Covid-19 te vangen aan boord van een vlucht eigenlijk relatief klein.


Vliegangst tijdens de pandemie heeft het wereldwijde luchtverkeer drastisch verminderd, dat ook is beperkt door grenssluitingen. Als nieuwe wetenschappelijke claims worden bevestigd, kan het vermeende verhoogde risico om aan boord van een vliegtuig te gaan ongegrond zijn.


In één geval werden ongeveer 328 passagiers en bemanningsleden getest op coronavirus nadat het werd vernomen dat een 31 maart vlucht vanuit de VS naar Taiwan was het uitvoeren 12 passagiers die symptomatisch waren op het moment. Alle andere passagiers testten echter negatief, evenals de bemanningsleden.


En hoewel er de afgelopen maanden zeker gevallen zijn geweest waarbij geïnfecteerde passagiers het virus hebben doorgegeven aan de bemanning van een vliegtuig of medereizigers, zijn de transmissiesnelheden laag.


Een studie die onlangs in het medische tijdschrift JAMA Network Open is gepubliceerd, vond tijdens een vier uur durende vlucht van Tel Aviv naar Frankfurt in maart bewijs van de mogelijke verspreiding van coronavirus.


Twee passagiers kregen infecties na het vliegen met een groep toeristen die in contact waren gekomen met een besmette hotelmanager en ook besmet raakten, aldus onderzoekers van het Instituut voor Medische Virologie van de Goethe Universiteit in Frankfurt.

De twee die mogelijk besmet waren, zaten achter in het vliegtuig, recht tegenover het gangpad van zeven passagiers die het virus onbewust hadden opgepikt.


Een eerdere vlucht van het VK naar Vietnam op 2 maart , waarbij een passagier het virus schijnbaar verspreidde naar ongeveer 14 andere passagiers, evenals een bemanningslid, wordt tot dusver beschouwd als de enige bekende overdracht aan boord naar meerdere mensen.


Een verklaring voor het ogenschijnlijk lage risiconiveau is dat de lucht in moderne vliegtuigcabines elke twee tot drie minuten wordt vervangen door nieuwe frisse lucht en dat de meeste vliegtuigen zijn uitgerust met luchtfilters die ontworpen zijn om 99,99% van de deeltjes op te vangen.


Inmiddels zijn er verschillende nieuwe protocollen geïmplementeerd, zoals gezichtsbedekking voor zowel passagiers als bemanning, wat verplicht is bij de meeste luchtvaartmaatschappijen, temperatuuronderzoeken, evenals intensievere cabinereiniging en beperkte beweging in de cabine tijdens de vlucht.


Arnold Barnett, hoogleraar statistiek aan de Sloan School of Management van het Massachusetts Institute of Technology, probeerde de kans op besmetting met het virus te kwantificeren terwijl hij aan boord was van een korte vlucht in een recent onderzoek waarin werd gekeken naar de voordelen van het beleid voor lege middenstoelen .