Deal KLM met pilotenvakbond, ook minister Hoekstra is akkoord

Bron: Parool


KLM heeft een deal gesloten met de pilotenvakbond VNV over de bezuinigingen die nodig zijn om in aanmerking te komen voor een groot steunpakket van de overheid. 

Beeld: ANP

Ook minister Wopke Hoekstra (Financiën) is akkoord, melden Haagse bronnen.


VNV was op ramkoers met Hoekstra. De pilotenvakbond was de enige bond die weigerde zich te binden aan een langjarig loonoffer. Hoekstra eiste dat al het KLM-personeel zou instemmen met matiging van de lonen tot 2025, wanneer de steunoperatie afloopt. De piloten wilden echter maar voor twee jaar tekenen. Hoekstra besloot vanwege die weigering voorlopig niet met extra geld over de brug te komen om de noodlijdende luchtvaartmaatschappij in de lucht te houden.


Pilotenvakbond VNV sloeg volgens het ministerie van Financiën in de zomer het aanbod af om de voorwaarden in te zien die de regering aan KLM stelt voor de 3,4 miljard euro aan steun. Daarmee reageerde het ministerie op uitlatingen van VNV-voorzitter Willem Schmid, die beweert dat het contract ‘geheim’ is en dat hij dus niet precies weet wat de eisen zijn.


Schmid zei in een interview met deze site dat de piloten bereid zijn ruim 20 procent van hun loon in te leveren, maar dat dan wel precies helder moet zijn waar zij voor tekenen. Schmid: “Maar nu is de termijn onduidelijk en de inhoud van het contract ook. Dat kan ik niet met mijn leden bespreken. Ik kan niet tekenen om de arbeidscontracten van duizenden mensen aan te passen op basis van een contract dat ik niet heb en niet mag delen. Dat is als voor een hypotheek tekenen waarvan je de voorwaarden niet kent.’’


VNV vroeg eerder vergeefs om een gesprek met Hoekstra. Die vond echter dat het aan KLM zelf is om met het personeel afspraken te maken. Schmid erkende dat er niets anders op zat dan met het bedrijf afspraken te maken. “We gaan dit natuurlijk wel oplossen”, stelde hij. Hij zei dat VNV zal doen wat noodzakelijk is om KLM te redden. “Wat we hebben gedaan, zou voldoende moeten zijn. Als het verder moet, oké, dan gaan we kijken hoe we dat moeten opschrijven.”