’Directie KLM durft niet door te pakken bij bezuinigingen’

Bron: Noordhollands Dagblad


Er is in Den Haag, bij vakbonden en bij de moedermaatschappij in Parijs verbazing en irritatie over de trage gang van zaken bij KLM om te komen tot concrete bezuinigingen. „Het lijkt wel of de directie bang is om naar voren te stappen.”

© EPA

Als de vakbonden mee waren genomen in het proces en voorwaarden rond het leningenpakket om de crisis te overleven, zou er nu geen vertraging ontstaan zijn over definitiekwesties over de hoogte van het loonoffer, zo stellen ingewijden.


In kringen rond president-directeur Pieter Elbers vraagt men zich af of de aanpak de juiste is geweest, aangezien de vakbonden nu geïrriteerd zijn in plaats van in de meewerkstand. In de zomer stapten ze naar de Europese Commissie om hun beklag te doen over het loonoffer tot 20 procent.


Ondertussen tikt de klok verder naar 1 oktober, wanneer KLM klaar moet zijn met een reorganisatieplan. Misschien om op de valreep een akkoord af te dwingen? „Ik zie geen strategie. Het lijkt alsof de directie bang is om naar voren te stappen”, zegt FNV-bestuurder Jan van den Brink.


Terwijl eind juni de voorwaarden van het leningpakket zijn gepresenteerd, werd pas vorige week begonnen met gesprekken met de vakbonden. „De buitenwereld hoort misschien niet veel, maar wij zitten niet stil. We hebben deze situatie nog nooit bij de hand gehad. Het is voor iedereen aftasten. Het zijn ingewikkelde gesprekken”, zo reageert Elbers.


Maar de markt verslechtert en daarmee dreigt een scenario waarin nog veel meer in de kosten gesneden moet worden. Air France is al klaar met de reorganisatie. Elbers zou volgens ingewijden van plan zijn om zijn positie in de waagschaal te stellen om het personeel van de ernst te doordringen.

„Nu kan hij nog met opgeheven hoofd de deur uit”, stelt een hoge bron in Parijs. „Ik verwacht echter wel een moreel appèl aan het personeel in de komende weken, om er toch voor 1 oktober uit te zijn”, zegt Van den Brink. De topman zelf zegt niet dat hij blijft. „Ik ga niet in op speculaties.”