’Doe nu iets aan gevaar Schiphol’

Bron: Telegraaf


Schiphol moet op de schop, omdat het complexe banenstelsel te gevaarlijk is als het vliegverkeer na de coronacrisis weer gaat aantrekken. Voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) roept alle partijen op deze rustige periode te gebruiken om een herschikking van de luchthaven voor te bereiden.

Volgens oud-minister Dijsselbloem zijn er veel meldingen van bijna-botsingen. | Beeld: ANP/HH

Dat zegt Dijsselbloem in gesprek met De Telegraaf naar aanleiding van een rapport, dat donderdag verscheen over een ernstig voorval op 29 maart 2018, toen een landend vliegtuig na een doorstart bijna in botsing kwam met een opstijgend toestel door kruisende banen (resp. Zwanenburg- en Kaagbaan). ,,Dit had fataal kunnen aflopen en dan was de ramp niet te overzien”, meent de oud-minister.


Er zijn volgens hem meer meldingen van bijna-botsingen. ,,Het moet structureel anders. Op korte termijn een totaalverbod op tegelijk laten landen en starten van vluchten op naar elkaar toelopende banen. Op langere termijn een nieuwe infrastructuur. Zes banen kriskras door elkaar passen niet meer bij de moderne luchtvaart. Dat zie je in de hele wereld. Schiphol is afwijkend, een modern ontwerp is nodig. Nu is het goed afgelopen, maar als het een keer fout gaat, zijn de gevolgen dramatisch”, stelt Dijsselbloem.


Veiligheidsteam

De aanbevelingen van de OVV sluiten nauw aan met de stappen die de luchtverkeersleiding heeft gezet met de samenwerkende partijen op Schiphol naar aanleiding van het incident in 2018, aldus een LVNL-woordvoerder in een reactie. Zo is een veiligheidsteam opgezet.


,,We waren al tot de conclusie gekomen dat de procedures moeten worden aangepast. LVNL is aan de slag met de uitwerking van een veiliger baangebruik.”


Schiphol benadrukt dat de luchthaven veilig is tot de goedgekeurde 540.000 vluchten per jaar, zoals inspectie en minister hebben bevestigd, weerspreekt een zegsman de harde woorden van Dijsselbloem. ,,Het kan altijd nog veiliger. Daar werken we aan.”


Schiphol wil nog niet ingaan op een mogelijke verbouwingsoperatie. ,,We zijn eerst bezig met sluitende afspraken voor die 540.000 starts en landingen. Verdere groei en hoe die kan plaatsvinden is nu niet aan de orde.” KLM geeft geen commentaar.


Lang proces

Een verbouwing van de luchthaven zou jaren gaan duren, zo is de inschatting van luchtvaartexpert Joris Melkert van TU Delft. ,,Schiphol heeft op zich wel genoeg ruimte in de Haarlemmermeer. Er is al jaren een reservering voor een parallelle Kaagbaan, waardoor er veel minder kruisend verkeer zou zijn. Het is een lang proces, met bezwaren en herrieonderzoeken. De rijksoverheid moet de regie pakken.”


Het kostte destijds bijna twintig jaar om de Polderbaan aangelegd te krijgen. In 2021 wil inframinister Van Nieuwenhuizen de knoop doorhakken of de ruimte voor de tweede Kaagbaan overeind blijft. Schiphol stelde eerder dat er geen ‘onomkeerbare’ besluiten genomen mogen worden.


Familie Poot

Er is onlangs grond gekocht van de familie Poot in de noordwesthoek van de luchthaven. Daar is een satellietterminal ingepland. Ook Dijsselbloem ziet dat als een optie. ,,Net als het uitplaatsen van vakantievluchten naar Lelystad en de regio om in de Haarlemmermeer de druk van de ketel te halen. Hoe en waar dat moet, is aan anderen.”


De OVV-voorman wil dat er ‘een tandje wordt bijgezet’. Er is volgens hem toch heus een veiligheidsprobleem op een te ingewikkeld Schiphol. ,,Ga terug naar de tekentafel en hanteer de basisprincipes. Uitzonderingen op regels kunnen niet meer, lapmiddelen ook niet. Inrichting van het vliegveld moet slimmer.”