Douane Schiphol verwacht meer goederencontroles door brexit

Bron: Transport Online


De douane verwacht op luchthaven Schiphol een flinke stijging van te controleren goederen na de brexit. De dienst gaat ervan uit 18 procent meer binnenkomende goederen uit het Verenigd Koninkrijk en 33 procent meer uitgaande goederen vanuit de Europese Unie te moeten controleren.

"Het blijft spannend of de logistieke stroom op gang kan blijven. Er is geen garantie dat alles soepel zal verlopen, we gaan ervan uit dat we de eerste weken nog last krijgen", aldus staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën tijdens een gezamenlijk werkbezoek met minister Wopke Hoekstra aan het Joint Inspection Center bij Schiphol. Daar vindt de afhandeling van luchtvracht plaats.


Omdat het Verenigd Koninkrijk nog geen douaneformaliteiten heeft opgesteld, blijft het gissen wat de dienst precies kan verwachten, aldus de bewindslieden. Wel heeft de douane al ruim negenhonderd extra medewerkers aangetrokken voor de brexit. Daarnaast is Schiphol al een grens en dus als zodanig al uitgerust voor controle en opslag van goederen.

Volgens Nanette van Schelven, directeur-generaal Douane bij het ministerie van Financiën, is er al veel geoefend en getest voor het afhandelen van extra goederen die voorheen niet gecontroleerd hoefden te worden. De douane heeft daarnaast voor elk land risicoprofielen opgesteld. Voor het Verenigd Koninkrijk gaat de douane er "blanco in", zegt Van Schelven. "We gaan uit van een medium-risicoprofiel, dus niet hoog maar ook niet laag, zoals een land als Canada. Omdat we het niet weten."

Ook de controle van personenvervoer zal veranderen. De douane verwacht vanwege de reisbeperkingen door de coronapandemie dat er ook na 1 januari minder gevlogen wordt en dus minder mensen te controleren zijn. Bij passagiers van en naar het Verenigd Koninkrijk vond nog geen koffercontrole plaats, die komt er wel. Schiphol heeft voor de brexit aanpassingen gedaan voor de afhandeling van passagiersstromen, vertelt Van Schelven. Zo komt er bijvoorbeeld ook een plek waar reizigers btw terug kunnen vragen.