Een boek schrijven – hemel, wat een werk

Bron: Ties Joosten (nieuwsbrief)


De staatssteun zou eenmalig zijn. Enkel bedoeld om de KLM er na een ‘uitzonderlijk’ slecht jaar weer bovenop te helpen. Maar de belastingbetaler zou natuurlijk niet ‘bij voortduring kunnen instaan voor omvangrijke financiële tegenslagen’ bij de luchtvaartmaatschappij. Deze woorden zijn van Derk Gerard Willem Spitzen, minister van Verkeer en Waterstaat in het eerste kabinet-Drees. Hij zei dit in 1949 in de Tweede Kamer, om kritische parlementariërs te overtuigen van de noodzaak van een nieuwe ronde staatssteun aan de KLM. De steun wordt met ruime meerderheid geaccordeerd.

Ties Joosten (1984) is de voormalig hoofdredacteur van Blendle. Hier leidde hij een team van 10 redacteuren, die vrijwel alle Nederlandse (geschreven) journalistiek in de gaten hielden om iedere dag de beste verhalen te filteren. Daarbij zag hij hoe klimaatverandering binnen de journalistiek eigenlijk maar twee smaken kent. Het is ofwel 5 voor 12 en een gigantisch probleem waar je als individu nauwelijks invloed op hebt (een stukje minder vlees eten daargelaten), ofwel het gaat over technologische ontwikkelingen waar we misschien, ooit, in de toekomst, iets aan gaan kunnen hebben. Daar tussenin bestaat weinig. Daarom houdt hij zich namens Follow The Money bezig met de duurzame opgave. Hoe gaan bedrijven nu om met de noodzaak tot verduurzaming? Welke belangen, structuren en partijen dragen bij aan een snellere verduurzaming - en welke vertragen deze juist? Omdat Ties Joosten als Rotterdammer naast het grootste fossiele industriegebied van Nederland woont, heeft de haven in eerste instantie zijn focus. What else you need to know? Ties' overgrootvader werkte in de jaren 1910 als loods in de haven, Ties' grootvader groeide op naast het Kasteel maar zei eind jaren 80 toch tegen hem: 'Je moet voor Feyenoord worden', zijn moeder is een groot Dirk Kuyt-fan (Ties zelf is meer een RVP-man) en zijn zoon Jan (2016) valt rustig in slaap als je Niets is sterker dan dat ene woord voor hem zingt. | Bron: FTM

Ik kwam zijn woorden tegen tijdens een lange zoektocht door oude archieven en vergeelde jaarrekeningen. Ik ben namelijk bezig met het schrijven van een boek over de luchtvaart en de KLM. Zo. Dat hoge woord is er uit :-)

Het gaat momenteel best aardig, ik gok dat ik op ongeveer een derde ben. Maar mijn hemel, wat een werk is het! Steeds meer komt ik er achter hoezeer een boek een ánder product is dan een lang onderzoeksartikel. De timing is anders, het ritme in de tekst is anders, de spanningsboog is echt volslagen anders opgebouwd. En het vergt ontzettend veel meer onderzoek. Laatst wilde ik het aantal passagiers weten dat de KLM in 1960 vervoerde. Dat heeft me 4,5 uur gekost, en toen ik het eenmaal wist kon ik welgeteld drie woorden extra opschrijven. Dat veel archieven vanwege corona beperkt open zijn helpt overigens niet. Wat ook een nieuwe ervaring is, is dat het me niet lukt om dit project op wilskracht en een paar nachtjes doorhalen te voltooien. Tot dusver is dat hoe ik de meeste andere moeilijke projecten heb volbracht: gewoon even interen op slaap en aandacht voor gezin en vriendin, en dan komt het wel af. Nou, zo werkt het met het schrijven van een boek echt niet. Dat vraagt echt een lange adem, rust en het vinden van een persoonlijk schrijfritme dat lange tijd vol te houden is. Ik zei laatst tegen een vriend: ik vind dit een oefening in nederigheid. Voor het eerst word ik geconfronteerd met een project dat in a way groter is dan ikzelf. Fascinerend vind ik het. Ik weet dat een aantal van mijn nieuwsbriefabonnees wel eens een boek geschreven heeft. Herkennen julli dit een beetje?

Dat is ook de reden waarom ik minder vaak nieuwsbrieven zal sturen de komende tijd. Ik zal niet helemaal stil vallen, maar niet wekelijks mailen. Ik heb mijn focus even nodig voor dit grotere project. Vanzelfsprekend zal ik je wel op de hoogte houden wanneer het boek zijn voltooiing nadert, ik hoop ergens in het voorjaar. Heb een fijne week, ik duik morgen mijn schrijfschuurtje weer in.

Lieve groet, Ties