Een op vijf risicopassagiers laat zich testen op Schiphol

Bron: Telegraaf


SCHIPHOL - Slechts een vijfde van de passagiers uit oranje of rode landen laat zich testen op Schiphol. Dat zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio dinsdag tegen De Telegraaf. De teststraat is nog steeds beperkt open van 6 tot 18 uur, omdat er niet voldoende personeel is.

Beeld: Hollands Hoogte / ANP
'Meeste reizigers direct naar huis’

Op de luchthaven komen dinsdag 65 vluchten binnen van bestemmingen die door het ministerie van Buitenlandse Zaken als „oranje’ of ’rood’ worden aangemerkt. Het aantal is opgelopen sinds vakantieland Spanje sinds middernacht oranje is gekleurd.


Op Schiphol is het dinsdag om 11 uur ’s ochtends druk bij het testcentrum in aankomsthal drie. Er staat een rij van wachtenden, die na ongeveer tien minuten aan de beurt zijn voor een test. Iedereen draagt mondkapjes, een enkeling zelfs een gezichtsmasker. De test zelf neemt slechts vijf minuten in beslag.


„Het loopt vandaag lekker door. Er zijn al vier vluchten uit Spanje aangekomen”, zegt teamleider Jeroen Gijze van de Rode Kruis, die de GGD Kennemerland ondersteunt op Schiphol. „In de eerste dagen waren hier militairen van de medische dienst van de 11 Luchtmobiele Brigade aan het werk, maar zij zijn goed in opbouwen. Wij hebben het van hen overgenomen.”


Op de luchthaven komen dinsdag 65 vluchten binnen van bestemmingen die door het ministerie van Buitenlandse Zaken als „oranje’ of ’rood’ worden aangemerkt. Het aantal is opgelopen sinds vakantieland Spanje sinds middernacht oranje is gekleurd.


’Capaciteit beperkt’

De testlocatie is nu 12 dagen open. Er lopen dinsdag 25 medewerkers van de GGD Kennemerland en het Rode Kruis rond. Omdat de aankomsten op Schiphol in pieken verlopen, zijn overdag één tot vier teststraten open. „De capaciteit is nog beperkt, waardoor we geen 24 uur per dag open kunnen zijn. We testen nu ongeveer duizend passagiers per dag, dat is ongeveer 20% van het totale aantal passagiers van rode en oranje vluchten”, zegt Maurice Meijer van de Veiligheidsregio Kennemerland.


De testen zijn op basis van vrijwilligheid, waardoor het gezien kan worden als (gratis) service naar de reizigers. Passagiers van de risicovluchten wordt op een aantal momenten bij aankomst gewezen op de mogelijkheid van testen, bij het uitstappen bij de gate, bij de bagageband en nog in de aankomsthal.


„Daar krijgen ze bij de knuffels en de ballonnen een flyer van onze mensen. Het is een dringend advies. We kunnen de reiziger niet verplichten, want daar moet de wet voor aangepast worden. Veel mensen willen niet testen, want ze ruiken de stal en willen naar huis”, zegt Meijer.


’Liever zekerheid’

Bovendien moet iedereen die de test doet, tien dagen in quarantaine. De meeste reizigers bij de teststraat zijn zich daar bewust van. „Ik woon nog bij mijn ouders, van wie er één diabetes heeft. Ik laat mij testen om er zeker te zijn en ga mij houden aan de quarantaine”, zegt Kubra Yomus uit Apeldoorn. Ze is vanuit Istanboel naar Schiphol gevlogen.


Ook Susanne en Maarten Melchior zijn van plan om zich zo goed als het kan aan de regels te houden. Hun ouders wonen op Aruba en ze zijn naar Nederland gevlogen om te studeren. „We doen de test omdat die hier gratis is. We zullen proberen om zo weinig mogelijk uit huis te komen de eerste tien dagen, maar dat zal wel lastig zijn.”


Mark de Vries uit Holten heeft zich ook laten testen, maar gaat niet in quarantaine. Hij kwam met het vliegtuig uit Bonaire, dat ook reizigers ophaalde uit het oranje Aruba. „De reis verliep voorspoedig, de passagiers werden zo veel mogelijk van elkaar gescheiden. Ik hoef niet in quarantaine, omdat Bonaire nog groen is qua reisadvies.”