Extra steun Air France nabij

Bron: Zakenreis


De Franse regering staat op het punt extra steun te verlenen aan Air France, in de vorm van herkapitalisatie, zo meldt Bloomberg zaterdag. Nederland zal dan moeten volgen met het verder schragen van KLM.

Beeld: Air France KLM

Het persbureau zegt dat de Europese Commissie en de board van Air France-KLM er nog een klap op moeten geven, maar dit zou een kwestie van dagen zijn. Om hoeveel geld het gaat is nog niet uitgelekt.


De twee airlines zullen er wel iets voor terug moeten doen, namelijk het opgeven van een nog nader te bepalen aantal slots op Schiphol en in Parijs (Charles de Gaulle en Orly).


Fusie in 2004 Air France en KLM vormen sinds 2004 één bedrijf, onder Franse vlag, maar tijdens de huidige coronacrisis steunen Frankrijk en Nederland alleen hun eigen smaldeel. De twee regeringen nemen sinds maart 2020 door middel van subsidies het grootste deel van de loonsom voor hun rekening van de afzonderlijke airlines. Ook hebben de twee maatschappijen leningen tegen zachte voorwaarden ontvangen van de twee staten: Air France kan putten uit 7 miljard euro steun, bij KLM gaat het om 3,4 miljard.


Omdat de crisis aanhoudt en het herstel van de internationale luchtvaart veel langer duurt dan aanvankelijk (medio 2020) werd gedacht, was al enige tijd duidelijk dat Air France en KLM meer financiële ondersteuning moeten krijgen dan deze 10,4 miljard, als ze willen overleven.


Herkapitalisatie Dat het hierbij zou gaan om herkapitalisatie is een plan dat eerder al opdook. Concreet betekent het dat er nieuwe aandelen worden uitgegeven (emissie) en dat de Franse en Nederlandse regering deze kopen, waarmee de staatsbelangen stijgen en het bedrijf de opbrengst van de emissie voor zichzelf kan aanwenden. Frankrijk heeft nu een staatsbelang van 14,3 procent in de holding Air France-KLM, Nederland 14 procent.


Hoeveel Air France en KLM samen aan extra steun nodig hebben om door de crisis te komen is niet helemaal helder, maar dat het om miljarden gaat staat wel vast. De schuld van de holding is in 2020 fors opgelopen, naar 11 miljard euro.