FNV eist onderzoek: "Met snotneus en koorts toch verplicht naar werk op Schiphol"

Bron: NH Nieuws


SCHIPHOL - Vakbond FNV eist een onafhankelijk onderzoek naar het aantal coronabesmettingen onder het personeel op Schiphol. De bond zegt dat de luchthaven liegt over het totaalaantal van 30 besmette beveiligers op een personeelsbestand van 5.000. Na een peiling onder de leden claimt FNV dat het een veelvoud moet zijn en staat erop dat Schiphol haar medewerkers beter beschermt tegen het coronavirus.

Beeld: Schiphol

Harde cijfers heeft FNV niet, toch staat het volgens de vakbond vast dat er veel meer beveiligers met het coronavirus zijn besmet dan de 'ongeveer dertig' sinds 12 maart die Schiphol eerder deze maand bekendmaakte. Joost van Doesburg, campagneleider van FNV Schiphol: "Wij horen van onze leden een totaal ander beeld."


Peiling

FNV heeft een peiling gehouden onder zo'n 150 Schiphol-beveiligers. Van Doesburg: "Uit die peiling blijkt dat 70 procent van de beveiligers dat aantal van dertig als volstrekt onjuist bestempelt." De vakbond eist van Schiphol dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de ware omvang van coronabesmettingen onder alle medewerkers.

"Schiphol moet alle coronagevallen in kaart brengen, dat kun je van een vakbond niet verwachten".

Snotneus en koorts

Volgens FNV heerst er een angstcultuur onder het personeel. Veel medewerkers hebben een flexcontract of zijn uitzendkracht, en kunnen hun werkgevers niet tegenspreken als van hen verwacht wordt dat ze ondanks de symptomen van corona moeten komen werken, zegt Van Doesburg. Ook zouden beveiligers tijdens het wachten op de uitslag van een coronatest door moeten werken.

Volgens Schiphol zijn de meeste van de 30 coronagevallen niet op de luchthaven ziek geworden. "Onmogelijk", zegt Van Doesburg, "vanwege de slechte naleving van de coronamaatregelen door bedrijven op Schiphol."


Schiphol heeft volgens Van Doesburg nog niet gereageerd op het onderzoeksverzoek. "Een adequate bescherming van medewerkers begint bij de juiste cijfers en openheid daarover.

Zolang Schiphol probeert mooi weer te spelen met deze cijfers, zijn de medewerkers dus de dupe."

Schiphol komt later vandaag nog met een reactie op de eis van het FNV, zegt een woordvoerder tegen NH Nieuws.