Geen ontslag, wel versobering voor EasyJet-vliegers Schiphol

Bron: Telegraaf


BADHOEVEDORP - De piloten van easyJet die vanaf Schiphol vliegen, krijgen de komende twee jaar een versobering van de arbeidsvoorwaarden te slikken. In ruil daarvoor hoeft er niemand van de negentig vliegers te worden ontslagen. Dat is de uitkomst van onderhandelingen tussen de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) en EasyJet.

De piloten van easyJet op Schiphol hoeven de komende twee jaar geen extra loon te verwachten. | Beeld: DIJKSTRA BV

Amsterdam is volgens de VNV voor Easyjet een belangrijke en strategische vliegbasis. De versobering bestaat onder meer uit loonbevriezing en het uitblijven van een inflatiecorrectie, laat een VNV-woordvoerder weten. De huidige cao is een jaar verlengd.


Verantwoordelijkheid

Sinds het uitbreken van de pandemie gingen de VNV en de Britse luchtvaartmaatschappij in overleg over een pakket van „kostenbesparende en flexibiliteitsmaatregelen.” VNV-voorzitter Willem Schmid zegt dat de easyJet-vliegers die de vereniging vertegenwoordigt „hun verantwoordelijkheid nemen” in de „noodzakelijke stappen” die luchtvaartmaatschappijen door de coronacrisis moeten zetten. „Met deze afspraak helpen de piloten easyJet om de crisis te doorstaan.”


De flexibiliteitsmaatregelen gaan over het sneller kunnen op- en afschalen van personeel. De inkomens van easyJet-piloten waren voor een groot deel al flexibel. Als ze niet vliegen, verdienen ze minder.


Britse banen weg

Door de coronacrisis heeft de luchtvaartsector een ongekend harde klap gekregen. EasyJet kon lange tijd niet vliegen en kondigde al aan in het Verenigd Koninkrijk 5000 banen te schrappen. Daaronder vallen ongeveer 700 piloten. Ook sluiten de bases op de Britse luchthavens Stansted, Southend en Newcastle.