Gesjoemel met cijfers teststraat Schiphol

Bron: SchipholWatch


De tijdelijke corona-teststraat op Schiphol leverde 1,7 procent besmette mensen op. Volgens het ministerie van Volksgezondheid was dit te laag en kon de testcapaciteit daarom beter elders worden ingezet. In reguliere teststraten kwamen namelijk 3 procent besmettingen boven water. Een duidelijk voorbeeld van een statistische misser.

Foto: Martin Sanchez via Unsplash

Wat is het geval? In reguliere teststraten zijn alleen mensen welkom die klachten hebben. Op Schiphol werden mensen min of meer willekeurig getest. Iedereen kon langs de teststraat, zo lang hij of zij maar uit een vliegtuig kwam – met of zonder klachten.


Bovendien vond het testen plaats op vrijwillige basis, zodat mensen met echte klachten de teststraat eenvoudig konden vermijden als zij geen zin hadden in een dagenlange quarantaine.

Iedere leek begrijpt dat het testen van mensen mét klachten een hoger percentage ‘positieve’ gevallen oplevert dan het testen van een aselecte groep mensen met én zonder klachten. Ter vergelijking: gedurende de periode dat de teststraat op Schiphol was geopend, werd gemiddeld slechts vijf op de duizend Nederlanders (0,05 procent) positief getest op corona.


34 keer meer besmettingen dan gemiddeld Het ‘lage’ percentage van 1,7 procent positief op Schiphol lag dus maar liefst een factor 34 hoger dan het landelijk gemiddelde. In onze optiek voorwaar geen onbeduidend verschil.

Desondanks concludeerde het ministerie van Volksgezondheid, onder leiding van CDA-er Hugo de Jonge, dat testen van inkomende reizigers op Schiphol geen zit had. Een flagrant misbruik van statistische gegevens.


In de Volkskrant van 25 augustus jongstleden was al te lezen dat er per dag 5000 mensen in Nederland landden, afkomstig uit oranje gebieden. Later werden dat er door de uitbreiding van oranje gebieden zelfs duizenden per dag meer.


Minstens 3500 besmettingen extra via Schiphol Maar laten we even uitgaan van de bekende cijfers. In de zomerperiode kwamen er dus minimaal 5000 mensen per dag binnen. In 6 weken met 7 dagen per week waren dat 210.000 inkomende passagiers. Met een besmettingsgraad van 1,7 procent zijn dat ruim 3500 extra besmettingen die in ons land zijn geïmporteerd via de luchtvaart.


Op dat moment was er volgens het corona-dashboard van minister Hugo de Jonge sprake van in totaal 12.184 besmette personen in heel Nederland. De groep van 3.500 besmette luchtvaarders vormt hier dus een meer dan substantieel deel van.


Aan geen van deze mensen werden eisen gesteld, zoals het verplicht thuisblijven. Allemaal gingen ze naar hun familie, aan het werk en naar de kroeg. Het is hiermee aannemelijk dat Schiphol sinds het begin van de corona-crisis een enorm lek is geweest in de bestrijding van het virus in ons land.


Nog steeds blijft Schiphol buiten schot Ondertussen moet wel de horeca worden gesloten, mogen kleinkunstenaars niet meer optreden, en gaan er honderden, mogelijk duizenden bedrijven in het MKB failliet als gevolg van de opnieuw aangescherpte maatregelen.


Wie dit beleid kan uitleggen, mag ons mailen. Wij snappen hier niets van. En we snappen nog minder van het feit dat ook bij de aankondiging van de jongste maatregelen geen woord over de luchtvaart valt.


Toch een uitzondering Volgens minister-president Mark Rutte is het maximum aantal mensen in één afgeloten ruimte nu “zonder uitzondering” dertig. Met één uitzondering: de vliegtuigen.