Hoekstra: KLM bovenaan de lijst

Bron: Telegraaf


DEN HAAG - KLM staat ’bovenaan de lijst’ als gebruiker van de steunpakketten van het kabinet als compensatie voor economische schade van de coronacrisis. Dat zegt minister Hoekstra (Financiën), die reageert op het dreigende massa-ontslag bij de luchtvaartmaatschappij.

Beeld: ANP/HH

„Wereldwijd heeft de luchtvaart het moeilijk - het is één van de zwaarst getroffen sectoren, die naar verwachting het langst nodig heeft om op te krabbelen. Dat gaat onvermijdelijk ten koste van arbeidsplaatsen. We doen er alles aan die zo veel mogelijk te helpen behouden.”


Toch zal de hulp van de overheid de verliezen niet volledig kunnen compenseren. „Er zit een grens aan hoeveel banen we kunnen redden”, zegt Hoekstra. „Daar moeten we eerlijk in zijn.”


Waren de eerste steunpakketten vooral bedoeld als overbrugging, met de nieuwe steunronde wil het kabinet bedrijven zo veel mogelijk aanzetten tot het helpen omscholen van hun personeel voor sectoren waarin nog wel werk is. In het geval van KLM zou dat de logistiek kunnen zijn, oppert de CDA-minister.


Het is overigens niet alleen KLM dat lijdt onder de corona-kaalslag in de luchtvaart, zegt Hoekstra. „Hoe somber dat ook is, als de vliegtuigen nog langer aan de grond blijven staan, heeft dat veel effect op alle bedrijvigheid rondom Schiphol en moeten we rekening houden met faillissementen en het verlies van banen.” Het gaat dan om onder meer toeleveranciers, de winkels en horeca op de luchthaven en taxichauffeurs.


Het derde steunpakket bedraagt zo’n 11 miljard euro en is beschikbaar vanaf 1 oktober. Sinds de horeca opnieuw dicht moest, klinkt de roep om extra steun. Het kabinet neemt daarover binnenkort een besluit.