Is vliegen wel of niet veilig?

Bron: Forbes


Een onderzoek van het Ierse ministerie van volksgezondheid dat vorige week werd gepubliceerd, koppelt de uitbraak van 59 coronabesmettingen in Ierland afgelopen zomer aan een internationale vlucht van zeven uur.


Dertien besmette passagiers, van wie negen een mondkapje droegen, zaten op dezelfde vlucht naar Ierland. Na hun vlucht hebben zij 46 mensen besmet. Opmerkelijk is dat de vlucht voor slechts 17% bezet was. Volgens de onderzoekers toont deze uitbraak het verband aan tussen vliegreizen en besmettingen.


De studie is de meest recente van een reeks onderzoeken naar het risico van vliegreizen, met steeds verschillende conclusies.


Twee internationale onderzoeken van volksgezondheidswetenschappers in september suggereren ook dat covid-19 overdraagbaar is op langeafstandsvluchten.

De luchtvaartsector publiceerde daarentegen begin oktober een studie die concludeert dat de kans op besmetting ‘net zo groot is als die op blikseminslag’.


Ook een studie van het Amerikaanse ministerie van defensie en United Airlines concludeert dat passagiers met mondkapjes een zeer laag risico op besmetting lopen, zelfs tijdens volle vluchten.