Kleiner en goedkoper: KLM worstelt met personeelsbestand

Bron: Financieele Dagblad


In het kort

  • Air France-KLM snijdt in het personeelsbestand, 1500 extra banen worden geschrapt.

  • In totaal verdwijnen de komende jaren 4500 tot 5000 arbeidsplaatsen bij KLM.

  • De onzekerheid is groot, grote vraag is of de zakenreiziger terugkeert na de zomer.

  • Omscholingsregelingen voor het personeel worden onderzocht.


Beeld: Robin Utrecht / Hollandse Hoogte

Minder piloten, minder stewardessen, minder grondpersoneel: KLM past zijn personeelsbestand aan aan de nieuwe realiteit en schrapt daarbij 1500 extra banen. In totaal vertrekken de komende jaren 4500 tot 5000 van de 33.000 werknemers. Dat moet voorlopig voldoende zijn om de grote verliezen door de coronacrisis te compenseren, maar garanties zijn allerminst te geven.


Donderdag presenteerde Air France-KLM AF€3,50-1,93% bloedrode halfjaarcijfers: in het tweede kwartaal daalde het aantal passagiers met 95,6% ten opzichte van vorig jaar. Het totale personeelsbestand van KLM moet daarom de komende jaren met zo'n 7% krimpen tot 28.000 werknemers.


Vakbond FNV accepteert gedwongen ontslagen niet en gaat ook niet akkoord met het vervangen van vast personeel door flexwerkers. In een video-persconferentie kon president-directeur Pieter Elbers daar vrijdag geen beloften over doen.


Alle opties liggen open, benadrukte hij. Het scenario voor dit en volgend jaar kan zomaar anders uitpakken. 'Dit is geen tijd om elkaar op principiële standpunten de hersens in te slaan, dit is een tijd om samen de schouders eronder te zetten en te zorgen dat we deze crisis doorkomen.'


Loonoffer

Behalve over de reorganisatie, onderhandelen KLM en de vakbonden vanaf half augustus ook over de gevraagde bijdrage van de werknemers. Begin oktober moet het bedrijf een plan presenteren hoe het de kosten met 15% kan verlagen. Alleen dan kan KLM aanspraak maken op het steunpakket van €3,4 mrd van de Nederlandse overheid.


Die bezuiniging moet onder meer komen van het personeel. FNV-bestuurder Jan van den Brink vindt dat werknemers die minder dan anderhalf keer modaal verdienen geen loon hoeven in te leveren. De wil daarvoor bestaat ook niet, zegt hij. KLM wil dat werknemers met een inkomen vanaf modaal (€36.500) genoegen nemen met minder loon.


Piloten verzetten zich niet tegen het inleveren op arbeidsvoorwaarden, wel tegen inhoudelijke bemoeienis door de overheid hiermee. 'Wij voeren overleg met KLM om te komen tot de aanpassing van arbeidsvoorwaarden die logisch en noodzakelijk is', zegt Camiel Verhagen van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV).


'Zo hebben wij al afspraken gemaakt over vakantie- en vrije dagen die worden afgebouwd en overwerk dat niet wordt uitbetaald. Het variabele deel van het inkomen is uitgesteld en wij hebben tot nu toe als enige bond aangeboden om af te zien van de loonsverhoging die werd afgesproken in de vorige cao. Daarmee kom je al gauw op een kostenreductie van meer dan 10%.'


De zakenreiziger

Of het allemaal voldoende zal helpen, moet blijken. Een van de grote onzekerheden voor Air France-KLM is of de zakenreiziger terugkeert. De toestellen zitten nu vooral vol met vakantievierders en familiebezoekers, passagiers die in de herfst wegvallen. Dan wordt duidelijk of de zakenreizigers hun stoelen weer zullen innemen.

‘Het herstel zal langzaam gaan’

Frédéric Gagey, cfo van Air France-KLMFrédéric Gagey, cfo van houdstermaatschappij Air France-KLM, vermoedt van wel: ‘Bedrijven en mensen willen toch hun klanten weer zien, technici zullen er weer op uitgestuurd worden om problemen op te lossen of te controleren hoe fabrieken erbij liggen na de crisis', zei hij vrijdag in een toelichting. ‘Niettemin zal het herstel langzaam gaan.’


Uitstelgedrag vertroebelt het zicht op de toekomst. Omdat onduidelijk is hoe reisbeperkingen zich ontwikkelen, stellen klanten het boeken zo lang mogelijk uit. Air France-KLM probeert dit te ondervangen met flexibele omboekregelingen, maar zo lang te weinig reizigers zich hierdoor laten geruststellen, tast het concern in het duister over de toekomstige vraag.


Omscholing

Het Franse dochterbedrijf Air France moet zo'n 7500 banen schrappen, maar wordt daarbij geholpen door de leeftijdspiramide. De komende twee jaar vertrekken er 3500 medewerkers via natuurlijk verloop. Bij KLM wordt de krimp slechts voor 10% bereikt via natuurlijk verloop. Daardoor moet KLM verhoudingsgewijs forser ingrijpen, al maakten bijna 2000 KLM'ers gebruik van de vrijwillige vertrekregeling.


Vakbonden, de ondernemingsraad en KLM onderzoeken de mogelijkheden om zo veel mogelijk personeel over te plaatsen naar andere functies, binnen of buiten het bedrijf. Volgens FNV-bestuurder Van den Brink is het nog te vroeg om omscholingskansen al concreet vorm te geven. 'Pas als duidelijk is in welke functies de harde klappen vallen, kunnen we de opties bekijken.'


Toch zijn er mogelijkheden. Ook voor piloten, voor wie omscholing in de praktijk vaak lastig blijkt. 'Daarin kijken we breed', zegt Verhagen van VNV. 'Wie weet is het mogelijk om piloten tijdelijk bij andere maatschappijen uit te lenen. En ik weet dat bijvoorbeeld de Luchtmacht al interesse heeft getoond.'