KLM Boeing 747 'City of Tokyo' voor het laatst vertrokken vanaf Schiphol

Bron: Luchtvaartnieuws


SCHIPHOL - Maandagochtend is opnieuw een Boeing 747-400 van KLM voor de laatste keer vertrokken vanaf Schiphol. De PH-BFT ‘City of Tokyo’, al zonder logo’s en opschriften, vertrok rond 10.30 uur naar Chicago O'Hare. Daarvandaan zal het toestel doorvliegen naar Kansas City.

Beeld: KLM

De PH-BFT was een van de drie Boeing 747-400 Combi’s die door KLM na de uitfasering als passagiersvliegtuig nog een halfjaar werden ingezet op de luchtbrug voor vrachtvervoer vanuit China. De toestellen vervoerden vooral medische apparatuur en mondkapjes.


De ‘City of Tokyo’ werd op 15 mei 1997 aan KLM afgeleverd en zal voor altijd een plekje in de historie van de maatschappij houden: het vliegtuig voltooide op 29 maart 2020 de allerlaatste 747-passagiersvlucht in KLM-dienst. Daarmee kwam een eind aan meer dan 49 jaar Boeing 747-vluchten bij KLM.


In tegenstelling tot de andere Boeing 747’s die KLM buiten dienst stelde vliegt deze 747 niet naar een locatie waar veel grote verkeersvliegtuigen worden ontmanteld. Het precieze lot van de PH-BFT en beide zustertoestellen - ontmanteling danwel een ombouw tot freighter - is nog niet bekendgemaakt.

Nu de PH-BFT is vertrokken staan er nog twee Boeing 747 Combi’s van KLM op Schiphol geparkeerd: de PH-BFV ‘Vancouver’ en de PH-BFW ‘Shanghai’. Deze toestellen vertrekken eveneens op korte termijn. Daarnaast blijven drie Boeing 747-400ERF’s in KLM-blauw in dienst bij Martinair/KLM Cargo.