KLM en Schiphol doen oproep voor internationale bijmengverplichting duurzame brandstof

Bron: Luchtvaartnieuws


BRUSSEL - De coalitie Clean Skies for Tomorrow (CST), waar onder meer Schiphol, KLM, Airbus en Boeing deel van uitmaken, heeft vandaag de Europese Commissie gevraagd om uiterlijk in 2025 een Europese bijmengverplichting in te stellen voor duurzame vliegtuigbrandstof. Zo moet de productie daarvan gestimuleerd worden en kan de luchtvaart verder verduurzamen.

Foto: Reismedia

Clean Skies for Tomorrow heeft de wens dat de Europese Commissie de bijmengverplichting volgend jaar aankondigt en dat deze niet later dan 2025 van kracht is. Tot aan 2050 wil CST dat de verplichte bijmengverhouding toeneemt.


Schiphol-topman Dick Benschop: “Ons doel is CO2-neutrale luchtvaart in 2050. Innovatie is de manier om die ambitie te realiseren. Duurzame vliegtuigbrandstof is een bewezen technologie en het is nodig de productie daarvan op te schalen. Dat kan door een Europese bijmengverplichting. Zo’n bijmengverplichting is een goed voorbeeld van beleid dat investeringen en innovatie aanjaagt.”


Zeven pijlers Verder stelt Clean Skies for Tomorrow zeven pijlers voor waarop het Europese luchtvaartbeleid gebaseerd zou moeten zijn. Zo wil de coalitie onder meer dat vlootvernieuwing financieel gestimuleerd wordt, de ontwikkeling van nieuwe aandrijfbronnen ondersteund wordt en er een Single European Sky komt. Alle voorstellen zijn te lezen in een policy paper.