'KLM gaat failliet als coronavirus niet onder controle komt'

Bron: NRC


Als de uitbraak van het coronavirus de komende jaren niet onder controle wordt gebracht, gaat luchtvaartmaatschappij KLM failliet. Schiphol zou dan zijn hubfunctie verliezen. Hierdoor wordt Nederland afhankelijker van buitenlandse maatschappijen. Dat schrijft instituut SEO Economisch Onderzoek in een rapport over de effecten van Covid-19 op de Nederlandse luchtvaart.

Beeld: Remko de Waal / ANP

De impact van het coronavirus op de luchtvaartsector is „gigantisch", aldus minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) in een begeleidende brief aan de Tweede Kamer. Daarom vroeg het ministerie SEO vier scenario's te maken, die variëren wat betreft de snelheid waarmee de epidemie onder controle wordt gebracht.


In het meest optimistische scenario is het virus wereldwijd snel onder controle, waardoor de reisbeperkingen vanaf juni geleidelijk worden versoepeld. In dit geval heeft de crisis geen structurele effecten waardoor de sector in het eerste kwartaal van 2021 weer terug is op het niveau van 2019. In het tweede scenario gaat SEO er vanuit dat er eind volgend jaar een vaccin of medicijn beschikbaar is. In dat geval is de sector medio 2023 weer terug op het niveau van 2019.


In het derde scenario is er voorlopig geen vaccin of medicijn waardoor er wereldwijd zich nieuwe uitbraken blijven voordoen. Het Europese passagiersvervoer zou in dit geval begin 2024 terug zijn op het niveau van 2019. Maar omdat het internationale vliegverkeer sterk terugloopt, moet KLM het netwerk met 50 procent terugbrengen.


In het zwartste scenario komt de uitbraak niet onder controle omdat het virus in gemuteerde vorm steeds opnieuw opduikt. Hierdoor blijven strenge maatregelen van kracht en wordt social distancing ook in vliegtuigen nodig. „Dat leidt tot duurdere tickets en vraaguitval” waardoor er sprake zal zijn van overcapaciteit en faillisementen bij luchtvaartmaatschappijen, aldus SEO. De onderzoekers hebben in het onderzoek geen rekening gehouden met staatssteunmaatregelen van overheden.