KLM geeft vrachtoldtimer Martinair facelift

Bron: Nieuwsblad Transport


De oudste vrachtjumbo in de vrachtvloot van KLM/Martinair zou eigenlijk dit jaar worden vervangen voor een jongere versie, maar bronnen op Schiphol melden dat de ruim 30 jaar oude B747-400BCF (PH-MPS) de laatste vijf weken voor groot onderhoud op de Indonesische luchthaven van Jakarta is geweest.

Beeld: Nieuwsblad Transport

Het vrachtvliegtuig werd gisteren weer overgevlogen naar Nederland na de technische opknapbeurt, blijkt uit de gegvens van website Planefinder.net. Vandaag zal het vrachtvliegtuig de commerciële vrachtvluchten hervatten met een dienst van Schiphol naar Brazilië.


De commerciële levensduur van de enige vrachtjumbo in de kleuren van Martinair (een vereiste voor de Nederlandse vliegvergunning van Martinair) kan door het groot onderhoud met nog eens twee jaar worden verlengd, heet het. Daarna zal KLM/Martinair definitief afscheid moeten nemen van de vrachtjumbo gezien de vergevorderde leeftijd.


Ombouw

De PH-MPS werd in 2008 in de vloot van Martinair opgenomen na een ingrijpende ombouw tot vrachtvliegtuig door Boeing. De eerste achttien jaar vloog het vliegtuig passagiers voor Singapore Airlines en Air India. De vrachtjumbo was lange tijd eigendom van leasingbedrijf Air Castle, maar werd enkele jaren geleden door KLM/Martinair aangekocht.


KLM/Martinair beschikt naast de oude B747-400BCF nog over drie vrachtjumbo’s (B747-400ERF’s) in de kleuren van KLM. Die laatste 3 vrachtvliegtuigen werden in 2003 en 2004 aangeschaft door de luchtvaartmaatschappij. Onlangs maakte de KLM bekend vanaf oktober van dit jaar haar laatste drie B747-400 combi’s af te stoten. De vier vrachtjumbo’s zijn dan de laatste B747’s in de vloot van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij.