KLM: passagier aarzelt steeds meer om een vlucht te boeken

Bron: Financieel Dagblad


Het lijkt erop dat de gedeeltelijke lockdown de aarzelende houding van veel Nederlandse reizigers zal versterken. Ook budgetmaatschappij Transavia en luchthaven Schiphol constateren dat reizigers onzeker zijn. De luchthaven wil dat het kabinet zich inzet voor een eenduidig Europees beleid voor reisbeperkingen.

Foto: Ramon van Flymen voor het FD

De tweede coronagolf in West-Europa raakt de Nederlandse luchtvaart. De Nederlandse reiziger aarzelde al langer om in een vliegtuig te stappen en het lijkt erop dat de gedeeltelijke lockdown die houding zal versterken, stelt KLM.


Nederlandse reizigers durven nog niet goed te boeken, zegt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij woensdag, ondanks de concessies die KLM heeft gedaan op gebied van omboeken en vouchers. Ook budgetmaatschappij Transavia en luchthaven Schiphol constateren dat reizigers onzeker zijn, zo leert een rondgang in de sector.


Als oorzaak van die onzekere houding wijzen de luchtvaartmaatschappijen op de vele reisbeperkingen die er gelden. Zo leiden de quarantaineregels in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje ertoe dat er minder KLM-toestellen op die landen worden ingezet.


De animo om te vliegen vertoont een grillig patroon. KLM zette al een streep door de plannen om in september het vluchtschema uit te breiden. De luchtvaartmaatschappij, die voor €3,4 mrd aan leningen van de staat ontvangt, zegt op korte termijn geen verbetering te zien. KLM verwacht dat het in november 55% van het Europese netwerk zal gebruiken.


Herfstvakantie

Ook Transavia ziet passagiers een afwachtende houding aannemen bij het maken van boekingen. ‘Meer mensen boeken last minute’, zegt een woordvoerder. ‘Dit effect verwachten wij ook in de herfstvakantie. Ook zie je dat mensen kijken naar waar men nog wel heen kan. Op die bestemmingen wordt dan op het laatste moment geboekt en deze bestemmingen lopen relatief goed.'


Volgens Transavia is herstel van vertrouwen nodig. ‘Vertrouwen om het vliegtuig in te stappen, vertrouwen om te reizen met het vliegtuig, maar vooral ook het reizen naar bestemmingen die soms van de ene op de andere dag code oranje krijgen, waardoor quarantaineverplichtingen ontstaan. Dat geeft onzekerheid, zeker als die restricties niet gelden in ons omringende landen.'


Lappendeken

Schiphol constateert dat er een lappendeken is ontstaan aan quarantainemaatregelen in Europa. De luchthaven wil dat het kabinet zich inzet voor een eenduidig Europees beleid wat betreft reisbeperkingen. Zij pleit daarnaast voor het testen voor vertrek van reizigers op alle luchthavens.


Schiphol zag de afgelopen maanden dat zowel het intercontinentaal verkeer als het luchtverkeer vanuit Europa sterk daalde. Ook het vrachtvervoer op de luchthaven liet een krimp zien. Er wordt weliswaar meer gebruik gemaakt van vrachtvliegtuigen, maar daar staat tegenover dat er minder vracht meegaat in het ruim van passagierstoestellen. Later deze week zal Schiphol de vervoercijfers bekendmaken over de maand september.