KLM-piloten duizenden euro’s armer

Bron: Telegraaf


De vliegers van KLM leveren minimaal €8000 per persoon in als gevolg van het loonoffer van minister Hoekstra (Financiën). Dat bedrag kan volgens insiders oplopen naar €50.000 voor de gezagvoerders met decennialange ervaring. Het gaat echter om een tijdelijke afspraak.

Piloten leveren duizenden euro’s in aan salaris in ruil voor een leningenpakket. : Beeld: ANP/HH

In de vliegersgemeenschap heerste vrijdag een gevoel van acceptatie, na het zwaar bevochten akkoord tussen de pilotenvakbond VNV en de KLM-directie. Hoekstra kan echter nog roet in het eten gooien, want hij wil dat de kosten structureel omlaag gaan en de nieuwe afgesloten cao’s met de loonoffers zijn slechts voor twee jaar. Hoekstra meldt dat hij binnen enkele weken uitsluitsel aan de Tweede Kamer zal geven of KLM heeft geleverd.


Dat een loonoffer pijn doet, begrijpt de minister. Maar het kostte Hoekstra de afgelopen weken moeite om geduldig te blijven, vooral als het over de dwarsliggende piloten gaat. Al vinden de vakbonden dat Hoekstra door zijn nivelleringseis op de stoel van de directie is gaan zitten.


Studieschuld

Maar wat betekent dit voor een individuele piloot? Hun inkomens liggen bijna allemaal boven drie keer modaal. Volgens de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers is er geen eenduidige som van het loonoffer van een piloot te maken, maar is de inspanning fors. „Dé piloot bestaat niet. De een heeft een studieschuld, de ander vliegt bij KLM Cityhopper en weer een derde is gezagvoerder”, aldus een zegsman.


Eén component van het directe loon valt wel uit te rekenen en dat is de dertiende maand. Ook leveren de vliegers hun toegezegde salarisverhoging van 5% in. „Alle piloten hebben volgend jaar een andere salarisstrook en leveren in totaal 20% in op wat eerder afgesproken is met KLM”, aldus de VNV. Insiders komen uit op een bedrag dat varieert van €8000 tot €50.000 per jaar.


Drie vliegers

Begin deze week ontstond er grote onrust in het vliegercorps, dat uiteen viel in drie groepen. Een groep die realistisch is, een groep die angstig is voor het verlies van zijn baan en een groep die ’losgezongen’ is van alle realiteit en vasthoudt aan oude rechten, zo melden betrokkenen.


De mailbox van hoofd vliegdienst Vincent van Hooff ontplofte, omdat KLM het voorstel van de vliegers maar niet oppakte. Operationeel directeur René de Groot, zelf nog steeds piloot, moest de gemoederen dinsdag middels een digitale vergadering tot bedaren brengen. De vliegers hebben moeite met de gedeeltelijke toekenning van de winstdeling. Ze vinden dat niet passen bij een technisch failliet bedrijf. „Het gaat ongelooflijk slecht met het bedrijf. We moeten voldoen aan de eisen van de overheid, die ons gevraagd heeft om lage inkomens te ontzien”, zo was zijn verweer.


Nieuwe ontslagen?

KLM-topman Pieter Elbers meldt vrijdag in een interne column dat er mogelijk opnieuw banen op de tocht zullen staan, omdat de markt in de afgelopen tijd verder verslechterde. KLM moest de vooruitzichten vorige week bijstellen. „Dat zou kunnen leiden tot het schrappen van circa 1500 extra banen, op de eerder aangekondigde 1500. Duizelingwekkend”, zo stelde Elbers. KLM is van plan om de vrijwillige vertrekregeling weer open te stellen.


Moeder Air France KLM reageerde vrijdag zuinig op het loonoffer, terwijl dit bij KLM’s zustermaatschappij Air France niet aan de orde is. „Dit is een belangrijke mijlpaal voor KLM”, zegt een woordvoerder. In Frankrijk waren vrijdag de gemoederen verhit vanwege de mogelijke invoering van een vliegtaks in crisistijd.


Steentje bijdragen

Hoekstra wil nog steeds dat Air France zijn steentje bijdraagt aan de herstructurering. „Het is essentieel dat de hele onderneming, de Nederlandse én de Franse kant, de bakens gaat verzetten”, zegt de minister. De CDA’er voorziet nog een onzekere periode: „Ik ben niet in de situatie dat ik wat voor optie dan ook uit ga sluiten.”


Achter de horizon gloort alweer het volgende steunverzoek: een kapitaalinjectie in de vorm van een aandelenemissie.


Nieuwe eisen

Daarover is Hoekstra een stuk strenger dan bij de eerste steunronde. Toen klopte KLM middenin de coronacrisis aan, op het moment dat nog maar 10% van de vloot in de lucht hing. De bewindsman zou daarbij ook weer nieuwe eisen aan het KLM-personeel kunnen stellen.


„Het is geen gegeven dat we het zullen doen”, zei Hoekstra vrijdag over een eventuele kapitaalinjectie. Als het zover komt, komen ook de moeizame verhoudingen met de Fransen om de hoek kijken. Want nieuwe steun in de vorm van extra aandelen inslaan, betekent geld naar de holding. En dus komt het geld niet, zoals de miljardenleningen nu, alleen bij KLM terecht.