KLM-topman Elbers: 'Kunnen passagiers niet laten bewijzen dat hun vlucht noodzakelijk is’

Bron: AD


Ook KLM-directeur Pieter Elbers roept Nederlanders op om niet-noodzakelijke reizen te mijden. Gisteren zei Schiphol-directeur Dick Benschop al dat Nederlanders naar het kabinet moeten luisteren. KLM blijft wel gewoon op het buitenland vliegen. Andere reisorganisaties schrappen al hun vluchten.

Passagiers in de vertrekhal, vanochtend. | Beeld: EPA

,,Dat is een richtlijn van de overheid, en die volgen wij”, zegt Elbers. Hij reageert op de ophef die is ontstaan nadat beelden opdoken van een drukke hal op Schiphol waar mensen te weinig afstand hielden. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Verkeer) reageerde gisteravond. Ze zei dat ze ‘uit haar vel sprong’ bij het zien van de beelden. Ze eist actie van Schiphol én KLM.


Elbers: ,,We moeten niet gaan zwartepieten. Dit moeten we samen doen met Schiphol, de marechaussee en de overheid doen. De beelden van dit weekend zijn natuurlijk niet goed, en toen we de drukte zagen hebben we als KLM ook gehandeld. We hebben vluchten gespreid en extra balies geopend. We hebben een hal die buiten gebruik was weer in gebruik genomen en zelfs vluchten geannuleerd om beter te spreiden. We doen echt ons uiterste best.”


De KLM-voorman memoreert dat er geen verbod op vliegen is, en dat zijn bedrijf ook als taak heeft om de infrastructuur in stand te houden. ,,We kunnen passagiers als luchtvaartmaatschappij bovendien niet om bewijsvoering vragen om te kijken of hun vlucht echt noodzakelijk is.”


Hij benadrukt dat de beelden uit een hal komen waar de marechaussee controles uitvoerde. ,,Een deel van de oorzaak van de rijvorming is dat overal gecheckt wordt of mensen Covid-testpapieren hebben. Je moet ook niet vergeten dat de mensen die in de rij staan bijna allemaal een negatieve pcr-test hebben afgelegd, en dat ze een mondkapje dragen. Bovendien lopen er tientallen medewerkers om mensen erop te wijzen dat ze afstand moeten houden. Schiphol is een van de veiligste luchthavens.”


Van Nieuwenhuizen onderzoekt of voor reizigers, in eerste instantie mensen die van Nederland naar het buitenland vliegen, een verklaring kan worden ingevoerd waarmee ze aangeven dat hun reis noodzakelijk is. Elbers zegt alles te willen bekijken. ,,Laten we met elkaar zoeken naar de beste manier om hiermee om te gaan. De hele samenleving worstelt hiermee.”


Voor KLM is het aangescherpte reisadvies - heel de buitenwereld staat sinds gisteren op ‘oranje’, wat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden - een nieuwe klap. ,,De situatie is verschrikkelijk. We zitten in het slechtste jaar ooit en zagen eindelijk weer wat lichtpuntjes. Hiermee zetten we weer drie stappen terug.”


Ook dochtermaatschappij Transavia reageert teleurgesteld dat het kabinet het advies voor zo'n lange tijd afgeeft. ,,Terwijl de sector al langer vraagt om een intensiever testbeleid. Op die manier kunnen we tenminste werken aan herstel op een veilige en verantwoorde manier", reageert woordvoerster Claudia Metz.


De vakantievlieger blijft net als KLM wel gewoon op het buitenland vliegen. Wel zal het negatief reisadvies gevolgen hebben op het aantal vluchten dat het uitvoert. ,,We stoppen niet direct met vliegen op bijvoorbeeld de Canarische Eilanden. Op die manier geven we zoveel mogelijk passagiers de mogelijkheid om naar huis te reizen. We monitoren dit nauwlettend en kijken vervolgens of en hoeveel aanpassingen in het vluchtschema nodig zijn.”


De vakantievlieger benadrukt dat het al veel minder vluchten uitvoert en nog maar op een beperkt aantal bestemmingen vliegt in Spanje, Marokko, Portugal en Frankrijk. Het overgrote deel van de bestemmingen is al geschrapt: onder andere bestemmingen in Italië, Oostenrijk, Griekenland, Israël, Dubai, IJsland, Finland, Schotland, Jordanië, wintersportbestemmingen tot en met half januari. Bovendien ligt het aantal passagiers op maximaal 15 procent ten opzichte van wat ‘normaal’ is in deze periode van het jaar.Dikke streep

Reisorganisaties als Corendon, TUI en Sunweb hebben wel een dikke streep gezet door de reizen naar zon- en winterbestemmingen. Reizigers die al op hun vakantiebestemming zijn, kunnen hun vakantie afmaken. Er zijn nog vluchten beschikbaar voor mensen die terug moeten keren, maar daarna houdt het voorlopig op.


TUI en Corendon voeren in elk geval tot half maart geen reizen meer uit, Sunweb hanteert 19 januari als datum. ,,Daarna maken we verdere beslissingen op basis van de reisadviezen van Buitenlandse Zaken”, aldus zegsvrouw Martine Langerak. Over het negatieve reisadvies zegt ze: ,,Het is jammer, maar het is niet anders.”


De Consumentenbond vindt het goed dat reisorganisaties besloten hebben om hun reizen voorlopig te staken. ,,Daarmee weten consumenten in elk geval waar zij aan toe zijn”, zegt woordvoerster Babs van der Staak. Dat een maatschappij als Transavia wel gewoon blijft doorvliegen, daar kan de consumentenorganisatie weinig over zeggen: ,,Het is lastig om daar een oordeel over te hebben, omdat we niet weten in hoeverre het gaat om noodzakelijke reizen.”


Transavia zegt daar zelf ook geen inschatting van te kunnen maken. Metz: ,,Iedere passagier heeft z’n eigen redenen en motieven. We gaan hen nog explicieter wijzen op de overheidsadviezen over het alleen maken van essentiële reizen.”