KLM uit zorgen over eis beperking nachtvluchten

Bron: FD


KLM maakt zich zorgen over een extra beperking voor nachtvluchten die in de vrijdag gepubliceerde Luchtvaartnota van het kabinet is opgenomen. Dat schrijft de luchtvaartmaatschappij in een reactie op haar eigen website.

Het aantal nachtelijke vluchten van en naar Schiphol moeten er uiteindelijk maximaal 25.000 per jaar worden, tegenover het nu nog toegestane maximum van 32.000. | Foto: Piroschka van de Wouw/Reuters

KLM maakt zich zorgen over een extra beperking voor nachtvluchten die in de vrijdag gepubliceerde Luchtvaartnota van het kabinet is opgenomen. Dat schrijft de luchtvaartmaatschappij in een reactie op haar eigen website.


Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil aanzienlijk minder nachtvluchten laten vliegen. Ook mogen de vluchten die nu 's nachts zijn ingeroosterd niet worden verschoven naar de vroege ochtend of late avond; er moeten simpelweg minder vliegbewegingen worden gemaakt, aldus het kabinet.


Dat is ook het uitgangspunt van de Luchtvaartnota: de komende drie decennia krijgt de luchtvaart niet meer vanzelfsprekend verdere ruimte voor groei. Die ruimte komt er alleen als luchtvaartmaatschappijen bijdragen aan het tegengaan van milieuvervuiling en geluidsoverlast.€3,4 mrd noodsteun


Deze eis stelde het kabinet ook al aan KLM bij het verlenen van €3,4 mrd aan noodsteun vanwege de coronacrisis. KLM zegde toe, maar wilde de nachtvluchten dan wel kunnen verplaatsen, omdat het anders vreest voor het eigen verdienmodel.


Het aantal nachtelijke vluchten van en naar Schiphol moeten er uiteindelijk maximaal 25.000 per jaar worden, tegenover het nu nog toegestane maximum van 32.000. Nachtelijke vluchten zijn alle vluchten die tussen 23.00 uur en 07.00 uur vliegen. Uit de Luchtvaartnota blijkt nu dat de verschoven nachtvluchten ook niet een uur voor of na die nachtperiode mogen plaatsvinden.


'De extra beperking in de dagranden (07.00 uur tot 08.00 uur en 22.00 uur tot 23.00 uur), die bovenop de nachtreductie komt die in zichzelf al jaarlijks forse bedrijfseconomische schade gaat opleveren, zal de kern van de businessmodellen van de luchtvaartmaatschappijen van de KLM Groep verder aantasten', aldus de luchtvaartmaatschappij in een verklaring.