KLM verbouwt om in te springen op vervoer coronavaccin

Bron: Telegraaf


AMSTERDAM - Luchtvaartmaatschappij KLM is aan het verbouwen geslagen om in te springen op het vervoer van het coronavaccin.

Beeld: ANP

Dat meldt vrachtdochter Martinair donderdag. „Er zijn specifieke uitdagingen. Het vaccin moet vervoerd worden en daarom heeft KLM ruim 1000 m2 aan extra koelruimte aan de huidige medicijnopslag op Schiphol toegevoegd. „Het vaccinvervoer brengt uitdagingen met zich mee op het gebied van veiligheid, volumes en temperatuurvereisten”, zegt GertJan Roelands van Air France KLM Cargo.


Vaccin van Pfizer

Afgelopen week maakte het Amerikaanse Pfizer bekend dat het een vaccin ontwikkeld heeft dat voor 90% werkt. Dat moet vervoerd worden bij een temperatuur van -70 graden Celcius. Dit is overigens niet bij alle vaccins het geval. De Europese Unie bestelde de afgelopen dagen al miljoenen vaccins, die de komende tijd vervoerd moeten worden.


De vrachtdivisie van Air France KLM was het enige bedrijfsonderdeel waar de afgelopen maanden geld werd verdiend, omdat het passagiersvervoer nog steeds op zijn rug ligt als gevolg van de coronapandemie. Hoewel er tot nu toe dit jaar 30% minder vrachtcapaciteit beschikbaar was, ging de omzet tot en met het derde kwartaal met 7% omhoog naar ruim €1,7 miljard.


KLM haalde zelfs vier net gepensioneerde Boeing 747 terug om ze weer in te zetten voor transporten van medische hulpmiddelen. De vrachttak meldt donderdag dat ze het vereiste certificaat voor de vaccinvluchten van de mondiale luchtvaartkoepel IATA binnen heeft.