KLM vliegt Boeing 747 'City of Nairobi' naar woestijn

SCHIPHOL - Opnieuw is een Boeing 747-400 van KLM voor de laatste keer opgestegen vanaf Schiphol. Maandagochtend vertrok de PH-BFN ‘City of Nairobi’ naar Chicago O'Hare, om daarvandaan door te vliegen naar de laatste rustplaats: de Mojave-woestijn Californië.

Beeld: Reismedia

De PH-BFN werd in april 1993 afgeleverd aan KLM en bleef tot eind maart 2020 in dienst op passagiersvluchten. Toen stelde KLM de Boeing 747-passagiersvloot buiten gebruik, een jaar eerder dan oorspronkelijk gepland.

De ‘City of Nairobi’ was voorzien van een volledige passagiersconfiguratie met 408 stoelen. Het toestel werd dan ook veelvuldig ingezet op vluchten naar bestemmingen als Paramaribo, Curaçao en Sint Maarten.

Van de 23 Boeing 747-400’s die KLM tussen 1989 en 2002 in gebruik nam zijn er inmiddels twintig definitief buiten dienst gesteld. Inclusief de ‘Nairobi’ zijn achttien daarvan voor ontmanteling overgevlogen naar vliegvelden als Mojave, Teruel en Twente.

Op dit moment staat nog één 'full-pax' Boeing 747-400 van KLM ‘stored’ op Schiphol. Drie andere toestellen – voorzien van een Combi-configuratie – blijven nog tot eind oktober in dienst voor vrachtvluchten naar het Verre Oosten.

Los daarvan blijft KLM Cargo daarna nog wel vliegen met drie Boeing 747-400ER Freighters.