KLM vliegt door op Zuid-Amerika ondanks vliegverbod

Bron: Telegraaf


KLM vliegt door op Zuid-Afrika en Midden- en Zuid-Amerika ondanks het verlengde vliegverbod. Dat meldt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij donderdag.

Woendag werd het vliegverbod vanuit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika weer verlengd door het kabinet. | FOTO PAUL DIJKSTRA

Al maanden is sprake van een vliegverbod voor passagiers vanuit ruim dertig landen in Zuid- en Midden-Amerika Dat verbod werd woensdag zelfs door het kabinet verlengd. „KLM houdt zich aan het vliegverbod en vervoert alleen passagiers voor wie een uitzondering geldt, onder meer diplomaten, zeelieden en medisch personeel plus vracht”, zo meldt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij donderdag.


Ook moeten eigen burgers de mogelijkheid hebben om terug te kunnen keren naar Nederland. Op social media vragen veel mensen zich af waarom er nog steeds vluchten uit bijvoorbeeld Brazilië op Schiphol landen in verband met coronapandemie. KLM vliegt bijvoorbeeld nog vijf keer per week naar Rio de Janeiro en São Paulo in Brazilië. Ook worden er nog aparte vrachtvluchten uitgevoerd. Waar Nederland al maanden een verbod heeft richting Brazilië, besloot Frankrijk twee dagen geleden alle vluchten te schrappen in verband met het oplopend aantal coronabesmettingen in het Zuid-Amerikaanse land.


Testen

Reizigers moeten zich tweemaal testen voor vertrek. Bij aankomst in Nederland dient men in quarantaine te gaan. Het vliegverbod is er eind vorig jaar gekomen, omdat quarantaine niet verplicht kan worden gesteld. Daar moet de wet nog steeds voor aangepast worden. De verwachting is dat dit begin mei het geval zal zijn, waarmee aankomende reizigers verplicht tien dagen thuis moeten blijven.


De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers meldt dat de piloten onderworpen zijn aan een streng coronaregime. „Wij hebben geen signalen ontvangen over onrust. De vliegers moeten in de bubbel blijven en moeten op hun hotelkamer in quarantaine blijven bij aankomst.” Het vliegend personeel wordt bij aankomst op Schiphol ook nog eens getest. Eerder stelde KLM tegenover De Telegraaf dat het aantal positieve testen onder crew praktisch nul is, omdat personeel thuis moet blijven indien met zich niet lekker voelt.