KLM vroeg voor ruim 300 miljoen euro loonsteun aan bij overheid

Redactie VrijhavenDe overheid heeft in de eerste versie van de NOW-regeling meer dan 300 miljoen euro aan loonsteun gegeven aan luchtvaartmaatschappij KLM. Dat blijkt vrijdag uit een lijst van het UWV met bedrijven die een beroep op de regeling deden. De rest van de luchtvaart, maar ook voetbalclubs en ov-bedrijven hebben vele tientallen miljoenen aan loonsteun gekregen.

Met de lijst, die 2.048 pagina's telt, wil het kabinet transparant zijn naar de belastingbetaler, omdat de tijdelijke noodmaatregel van publiek geld wordt betaald.


Het gaat nog wel om een voorschot op de regeling. De uitkeringsinstantie benadrukt dat het om een momentopname gaat, het is mogelijk dat werkgevers de NOW-aanvraag alsnog willen intrekken. In totaal hebben 148.000 bedrijven een beroep gedaan op de regeling.


Naast de honderden miljoenen aan steun voor KLM, heeft KLM-dochter Transavia 24,2 miljoen euro ontvangen. TUI en Corendon ontvingen respectievelijk 18 en 1,9 miljoen. De Nederlandse tak van het Britse easyJet kreeg 2,8 miljoen euro. Luchthaven Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland vroegen voor respectievelijk bijna 30 en 12,4 miljoen euro aan steun aan. Naast vervoerders in de lucht ontvingen vervoerders op de grond ook behoorlijk wat subsidie. Zij moeten dit geld echter terugbetalen, aangezien zij inmiddels een aparte regeling hebben getroffen en niet meer onder de NOW vallen.


Na KLM springt Booking.com eruit als bedrijf met een hoog aangevraagd bedrag. Het boekingsplatform vroeg tegen de 65 miljoen euro aan. Andere grootgebruikers van de loonsubsidieregeling zijn warenhuisketens HEMA (11,4 miljoen) en De Bijenkorf (9,4 miljoen), staalbedrijf Tata Steel (zo'n 32 miljoen), automaker Tesla (kleine 7 miljoen) en kledinggigant H&M (11,5 miljoen euro).


Top 5 grootgebruikers