Luchtvaart smeekt om massale coronatesten vliegpassagiers

Bron: Telegraaf

’Eindelijk grote snelteststraat op Schiphol’

SCHIPHOL - Ook Schiphol krijgt een megateststraat, waar luchtreizigers zich ook vlak voor vertrek snel kunnen laten controleren op corona. De locatie zou volgens bronnen de parkeergarage P3 zijn, die normaal voor lang parkeren is gereserveerd, maar nu praktisch leeg staat door 70% teruggang in passagiers.

Foto: RENE BOUWMAN

Het ministerie van VWS (Volksgezondheid) maakt alle plekken voor nieuwe ’XL-teststraten’ en sneldiensten woensdagochtend bekend. Een woordvoerder wilde daar dinsdagmiddag formeel nog niet op vooruitlopen, maar ingewijden bevestigen tegenover De Telegraaf dat Schiphol daar bij zit, niet alleen voor reizigers, maar ook voor automobilisten op de A4 en inwoners uit de Randstad.


De luchtvaart is dolblij met elke mogelijkheid om hun passagiers voor elke vlucht te laten testen. „Dat moet het vertrouwen in vliegreizen laten terugkeren. Wij pleiten al langer voor meer faciliteiten om iedereen te testen. Dat is, naast een vaccin, de enige manier om het virus de kop in te drukken”, aldus wereldkoepel IATA.


Ook de Nederlandse vliegsector vraagt al maanden om meer testen. Begin september stuurde Schiphol-topman Dick Benschop nog een brief aan het kabinet. „Idealiter zouden alle passagiers zich moeten laten testen voor het vliegen”, is het pleidooi. Zo kan bijvoorbeeld quarantaine voorkomen worden.


Vrijwillig

Er worden mondiaal honderden miljarden verliezen geleden als direct gevolg van de coronacrisis. Het testen op Schiphol blijft vooralsnog op vrijwillige basis, zo melden betrokkenen.


„Als er voldoende capaciteit is, kunnen hopelijk ook aankomende reizigers uit risicolanden gebruik maken van deze teststraat op Schiphol. Ik hoop dat de BV Nederland dit na acht maanden eindelijk voor elkaar krijgt”, zegt voorman Marnix Fruitema van de Nederlandse luchtvaartkoepel Barin.

Afgelopen zomer was er een beperkte proef met een kleine teststraat in aankomsthal 3 op Schiphol voor een selectief aantal aankomende ’risicopassagiers’. Tot verbazing van alle partijen in de luchtvaart werd die wegens gebrek aan testcapaciteit na een maand alweer gesloten. „Dat moet nu echt beter”, aldus een ingewijde.


De uitslag van een snelle coronatest zou binnen één uur bekend moeten zijn. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe zo’n sneltest in zijn werk gaat.