Nederlandse staat houdt vast aan tweede bestuurslid Air France-KLM

Bron: De Aandeelhouder


De Nederlandse staat wil nog altijd een tweede vertegenwoordiger in het bestuur van Air France-KLM. Dit schreef Het Financieele Dagblad woensdag op basis van een korte verklaring die de Nederlandse staat naar de Franse beursautoriteit AMF stuurde.

Beeld: AVA

Momenteel mag het kabinet één vertegenwoordiger in het negentien hoofden tellende bestuur afvaardigen. Nederland overweegt om een tweede te vragen als onderdeel van de steun voor de noodlijdende luchtvaartgroep, aldus de krant.


De genoemde verklaring was volgens het FD noodzakelijk wegens de toegenomen zeggenschap van Nederland in de luchtvaartgroep. Nederland kocht twee jaar geleden voor 744 miljoen euro een belang van 14 procent. Na twee jaar geven deze aandelen volgens de statuten van Air France-KLM recht op meer zeggenschap, nu 18,56 procent.


Tot nu toe lukte het niet de tweede zetel binnen te halen. Wel slaagde Hoekstra er afgelopen zomer in om in ruil voor de steun van 3,4 miljard euro een eigen agent benoemd te krijgen bij KLM. Die moet toezien op een juiste besteding van de middelen.


Namens de Nederlandse staat zit Dirk Jan van den Berg, voormalig topambtenaar en thans voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, in het bestuur. Namens KLM zitten verder in het bestuur de Nederlanders Leni Boeren, Alex Wynaendts en Cees 't Hart, de Carlsberg-topman die tevens president-commissaris is bij KLM.