Nieuwe geluidsregels drijven Alphen en Nieuwkoop tot wanhoop

Bron: AD


Door nieuwe geluidsregels van het rijk wordt het voor gemeenten als Alphen en Nieuwkoop heel moeilijk hun ambitieuze woningbouwplannen uit te voeren. Die lopen jaren vertraging op of gaan niet door. En wat je nog wel bouwt, is straks volgens de Nieuwkoopse wethouder Guus Elkhuizen ‘onbetaalbaar’.

Beeld: ANP

Waar houdt het op, zucht Elkhuizen (ruimte, Samen Beter Nieuwkoop). Er zijn al veel regels en plannen die niet rijmen met de wens van gemeenten en de provincie Zuid-Holland om het al jaren durende  ‘gigantische woningtekort’ aan te pakken. Minder stikstofuitstoot, duurzaam bouwen, bodemdaling tegengaan, nieuwe natuur aanleggen, zorgen dat bewoners niet in vlieglawaai van Schiphol zitten; allemaal belangrijk, maar hoe combineer je het met (sociale) woningbouw? 


En dan komt minister Kajsa Ollongren doodleuk met nieuwe regels per 2022 voor de berekening van de geluidsbelasting op woningen. Die komen erop neer dat er vanaf 2022 veel minder huizen kunnen worden gebouwd, omdat toekomstige bewoners te veel last zouden hebben van vlieglawaai, verkeersherrie en noem maar op. Alle herrie wordt voortaan ‘opgeteld’. Elkhuizen: ,,Alsof mensen zeven dagen per week en 24 uur per etmaal in die decibellen zitten. Het zijn juist momentopnames.”


"Met alleen roepen dat er een gigantisch woningte­kort is, kom je er niet"

- Guus Elkhuizen


Op slot

Gevolg van de nieuwe regels is dat de ambitie van Nieuwkoop om tot 2030 ruim 1900 huizen te laten bouwen op de tocht staat. ,,Zo wordt dat een enorme uitdaging”, beseft Elkhuizen. Zijn gemeente heeft volgens de provincie het meeste last van de nieuwe regels. Gebieden gaan ‘op slot’, waarschuwt voorzitter Jeroen Olthof van Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS) in een brief aan Ollongren. In BRS vechten drie provincies en 43 gemeenten voor hun belangen, afgezet tegen die van de luchthaven.


Dagelijks bestuurder Anne Koning (ruimte) van Zuid-Holland meldt Provinciale Staten dat tot 2030 door de nieuwe regels 2500 tot 5000 geplande huizen vervallen. ,,Heel bijzonder, ben benieuwd hoe zij dat uitrekende. Want ík kan de gevolgen niet inschatten”, reageert Elkhuizen. Alphen, ook niet blij met de nieuwe regels, durft niet te zeggen door hoeveel van duizenden geplande woningen mogelijk een streep moet.


Goed verhaal

Het hangt er maar helemaal van af, benadrukt Elkhuizen, of gemeenten straks in de ogen van het rijk met ‘een goed verhaal komen’ waarom zij toch willen bouwen. ,,Met alleen roepen dat er een gigantisch woningtekort is, kom je er dan niet. Nieuwkoop investeert 28 miljoen euro in nieuwe scholen, later willen we die jongeren hier laten wonen en werken. Maar dan kan een rechter nóg oordelen dat er in een gehele regio genoeg andere plekken zijn waar je kunt bouwen. Desnoods een paar provincies verderop. Dat hebben we gezien in de stikstofdiscussie.” 


Het schrikbeeld van Elkhuizen en anderen is dat mensen die woningbouw willen tegenhouden met de nieuwe geluidsregels in de hand om de haverklap naar de rechter stappen. ,,En dan is de uitkomst erg ongewis. Dit is geen basis waarop je bouwplannen kunt maken.”


Not amused

De tegenstanders van de nieuwe geluidsregels vinden gehoor in de Tweede Kamer, die volgens Elkhuizen eerder niet goed oplette. De PVV heeft al schriftelijke vragen gesteld aan Ollongren, ook VVD, CDA en PvdA zijn not amused. 


,,Wij doen ons stinkende best om weilanden te sparen, maar het kan niet zo zijn dat wij straks speelplekken of groen in dorpen moeten opofferen, omdat we niet een stukje buiten de dorpsgrens mogen bouwen. Alleen in Den Haag kunnen ze dit oplossen”, benadrukt Elkhuizen. ,,Dat het kabinet juist nu ook kwam met een nota over groei van Schiphol, dat vind ik echt ongelooflijk.”