’Nieuwe vrijwillige vertrekregeling bij KLM’

Bron: Telegraaf


Cabinevakbonden VNC en FNV hebben luchtvaartmaatschappij KLM gevraagd opnieuw een vrijwillige vertrekregeling open te stellen. Dat melden zij aan hun leden.

Beeld: Ⓒ HOLLANDSE HOOGTE / ANP

Volgens de VNC hebben ze er al herhaaldelijk op aangedrongen bij de luchtvaartmaatschappij, die in zeer zwaar weer zit als gevolg van de coronacrisis. „Een nieuwe openstelling kan gedwongen ontslagen voorkomen”, zegt Ingrid Brama van de VNC in een reactie. KLM sloot de aanmelding van de eerste vrijwillige vertrekregeling begin juli.


Ruim 2400 KLM’ers hebben zich daar voor aangemeld. Toch heeft een nieuwe ronde op dit moment zin, aldus de vakbonden. „Er zijn collega’s die twijfelen, bovendien geeft dit door corona langdurige veranderende dynamiek aan boord alsnog de kans om te vertrekken”, zegt Brama, die hoopt op een ’concreet’ voorstel van de directie.


Gesprek vakbonden

KLM zegt in een reactie dat het met de vakbonden in gesprek is. De luchtvaartmaatschappij gaat niet in op de vraag of de nieuwe regeling dat hetzelfde is als de vorige. Daarin kreeg personeel met een dienstverband van langer dan tien jaar een hogere vertrekvergoeding dan op basis van de vaste ontslagmethodiek in Nederland.


De luchtvaartmaatschappij schrapt in totaal 5000 voltijdsbanen, circa 15% van het personeelsbestand door middel van vrijwillig vertrek, het schrappen van flexbanen en pensioneringen. Ongeveer 1500 banen zouden gedwongen moeten verdwijnen. Ook zien de vakbonden graag een terugkeergarantie, mocht de markt over een aantal jaar weer herstellen. De verwachting is dat de luchtvaartsector het zwaar zal hebben totdat er een coronavaccin beschikbaar is.