Ondernemingsraad: ’1000 banen weg bij KLM’

Bron: Telegraaf


AMSTERDAM - Er worden bij KLM duizend werknemers gedwongen ontslagen, minder dan in juli werd verwacht. Dat zegt bestuurder Dario Fucci van de ondernemingsraad (or) van KLM in gesprek met De Telegraaf. Een collectieve deeltijdregeling zou KLM kunnen helpen om de coronacrisis door te helpen.

Nog duizend KLM’ers zouden gedwongen moeten vertrekken. | Beeld: ANP/HH

De or heeft de reorganisatie voor de noodlijdende luchtvaartmaatschappij intern afgerond, maar wacht nog op het sociaal plan dat nog afgesproken moet worden met de vakbonden, zodat de or haar traject formeel kan afronden. Dit is een randvoorwaarde voor het advies van de or.


Sociaal plan

„Het definitief aantal gedwongen ontslagen is afhankelijk van dit sociaal plan. Een en ander is afhankelijk van bijvoorbeeld een regeling voor collectief deeltijdwerk en de openstelling van een vertrekregeling. We verwachten dat er uiteindelijk duizend collega’s boventallig worden verklaard”, zegt Fucci.


Die duizend mogelijke ontslagen zijn er 500 minder dan in juli werd aangekondigd, omdat er al veel werknemers door de vrijwillige vertrekregeling, pensioen en tijdelijke contracten het bedrijf hebben of gaan verlaten. Per domein wordt een aparte regeling gemaakt, aldus Fucci.


Deeltijdregeling

De or-voorzitter hoopt dat de vakbonden met de directie een akkoord zullen sluiten over onder andere een collectieve deeltijdregeling. „Dat heeft als voordeel dat we snel kunnen opschalen als dat nodig is. Als er een vaccin is, willen we klaar staan.” Nu verlaagde KLM de vooruitzichten voor de komende maanden en wordt herstel pas in 2023 verwacht. Hoe groot is de kans dat er nog meer mensen uitmoeten? „Daar kunnen wij geen inschatting van maken”, zegt Fucci.


In de achterban van pilotenvakbond VNV is onrust ontstaan, zo melden bronnen aan De Telegraaf. Er zijn piloten die menen dat het voorstel vanuit de VNV niet voldoende is voor minister Hoekstra (Financiën), waardoor die de stekker uit de luchtvaartmaatschappij zou kunnen trekken.


De minister eist dat de beïnvloedbare kosten 15% omlaag zullen gaan bij KLM, voordat deze aanspraak kan maken op het reddingspakket van €3,4 miljard. Het VNV-voorstel gaat vooral uit van inleveren van toekomstig loon. In een nieuwsbrief roept de VNV de leden dinsdag op om met hen in discussie te gaan, in plaats met het management van KLM, of op interne fora. Er zou daardoor ’miscommunicatie’ ontstaan.


Structurele daling

Volgens de VNV zullen de kosten van de vliegers structureel dalen als gevolg van de vrijwillige vertrekregeling, zo meldt een woordvoerder aan De Telegraaf. Dat zou gaan om circa tachtig man, ongeveer 3% van het aantal piloten. Daarmee bespaart KLM gemiddeld zo’n €22 miljoen op jaarbasis.


Verder vinden de piloten dat ze met het tijdelijk inleveren van hun toegezegde salarisverhogingen en dertiende maand een flink offer brengen, volgens de VNV beloopt dat 20%. Maar de pilotenvakbond wil een cao afsluiten voor slechts zeventien maanden, veel korter dan de looptijd van de leningen die Hoekstra wil verstrekken.


’Verdedigbaar’

Volgens de VNV is deze periode verdedigbaar. „Een dergelijke termijn past bij de ontwikkelingen in de luchtvaart die zich snel opvolgen waardoor we nu nog onvoldoende zicht hebben op de situatie over vijf jaar”, aldus de zegsman van de VNV.


De or houdt zich niet bezig met het loonoffer, dat is het terrein van de vakbonden, aldus Fucci. Hij maakt zich geen zorgen over definitiekwesties „Ik ga er vanuit dat de voorstellen die nu besproken worden voldoende zijn om voor het reddingspakket in aanmerking te komen.”