Opnieuw overstap KLM’er naar NS

Bron: Telegraaf


AMSTERDAM - Opnieuw verliest luchtvaartmaatschappij KLM een topmanager aan de NS. Eelco van Asch, sinds september de hoogste it-baas van KLM, wordt operationeel directeur bij de spoorwegen, bevestigt de NS donderdag aan De Telegraaf.

Eelco van Asch stapt over van het vliegtuig op de trein. | BEELD: STOFFELS, ANKO

Van Asch vult per maart 2021 de vacature in die was ontstaan toen operationeel directeur Marjan Rintel op 1 oktober Roger van Boxtel opvolgde als NS’ president-directeur. Rintel is ook afkomstig van KLM, waar ze een lange carrière had, en werkt sinds 2014 bij NS.


Van Asch vult per maart 2021 de vacature in die was ontstaan toen operationeel directeur Marjan Rintel op 1 oktober Roger van Boxtel opvolgde als NS’ president-directeur. Rintel is ook afkomstig van KLM, waar ze een lange carrière had, en werkt sinds 2014 bij NS.


Ook Tjalling Smit, in het NS-bestuur verantwoordelijk voor commercie, marketing en ontwikkeling, werd in 2017 bij KLM weggehaald. Van Asch werkte al 21 jaar bij KLM in diverse managementfuncties, waaronder in de vracht, operatie en sinds september chief information officer. „Het was een moeilijke afweging om KLM te verlaten”, zegt Van Asch in een reactie richting De Telegraaf. „Soms komt er een mooie trein voorbij. De kansen in mijn nieuwe functie hebben mij doen besluiten om naar de NS te vertrekken.” KLM reageerde niet op een verzoek om commentaar.


Naar Frankrijk

Het vertrek van Van Asch als it-directeur komt op een gevoelig moment voor KLM. Moedermaatschappij Air France KLM kan zijn vertrek naar NS aangrijpen om de technologie en digitalisering nog meer richting Frankrijk te trekken, melden bronnen aan De Telegraaf. „Wie dat in handen heeft, bezit de sleutels van de onderneming”, aldus een ingewijde. KLM vocht bijvoorbeeld afgelopen jaren voor haar eigen zelfstandige beslissingsbevoegdheid op het gebied van de zogeheten ’customer journey’, waarin it een belangrijke rol speelt.


Van Asch is volgens NS op voordracht van de raad van commissarissen door de minister van Financiën benoemd. „NS wordt hard geraakt door de coronacrisis en moet innoveren en fors kosten besparen, terwijl de operationele prestaties op peil moeten blijven in het belang van reizigers ”, zegt president-commissaris Gerard van de Aast.


Wendbaar

Van Asch heeft een uitgebreide logistieke en operationele ervaring en is bekend met veranderingsprocessen, reden waarom hij uit diverse kandidaten is gekozen. „We willen toe naar een kleinere en meer wendbare NS. De topstructuur van NS wordt ook kleiner gemaakt. Het aantal managers zal afnemen. De raad van bestuur was al van acht naar vijf mensen gegaan.” Financieel directeur Bert Groenewegen (sinds 2016) en Anneke de Vries, nu ruim een jaar in de raad van bestuur voor de stations en het risicobeheer, completeren de NS-top.