Pilotenvakbond niet naar overleg KLM over loonoffer

Bron: Telegraaf


AMSTERDAM - De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) en de grondbond van FNV zijn dinsdag niet naar het eerste overleg bij KLM over een ingreep in de cao gekomen, die moet plaatsvinden om de luchtvaartmaatschappij te redden.

Beeld: Telegraaf

„We hebben al twee weken geleden aangegeven dat we dinsdag niet konden, omdat een deel van de onderhandelingsdelegatie naar Transavia moest. Toen hebben we ook alternatieve data voorgesteld. We zijn altijd bereid tot overleg”, zo meldt een woordvoerder van de VNV. Ook de grondbonden lukte het niet om dinsdag naar het hoofdkantoor van KLM te komen. Ze zitten woensdag bij KLM, net als de piloten. Volgens bestuurder Jan van den Brink van FNV Grond hadden zij de agenda’s leeggehaald, maar wilde KLM beginnen met het cabinepersoneel. FNV Cabine was wel aanwezig, aldus Van den Brink.


De vakbonden storen zich aan het dictaat van hoofd personeelszaken Aart Slagt, die niet met hen in overleg tot een aantal onderhandelingsdata is gekomen. „Dit gedrag van Slagt ergert ons al geruime tijd”, zegt een insider.


Daarmee is de gezamenlijke aftrap voor het maken van een sociaal plan mislukt. In overleg met de vakbonden moet de KLM-directie komen tot het inlevering van arbeidsvoorwaarden tot 20%; dit is een voorwaarde om gebruik te kunnen maken van het leningenpakket van €3,4 miljard van de overheid om de coronacrisis te overleven.


Tweespalt om salaris

De VNV is het niet eens met de voorwaarden die minister Hoekstra (Financiën) heeft gedicteerd. Een paar weken geleden vroeg de vakbond aan de KLM-directie om afstand te nemen van deze eisen. Hoekstra wil dat de veelverdieners meer inleveren dan de modale inkomens. De vakbonden willen meer transparantie, onder meer over de uitgangspunten van Hoekstra.


Dit standpunt heeft al tot een tweespalt binnen de vakbonden bij KLM geleid. Zo vindt vakbond FNV na overleg met het ministerie van Financiën dat de lagere inkomens niets hoeven in te leveren. In totaal moeten er circa 1500 arbeidsplaatsen verdwijnen middels gedwongen ontslagen. Voor 1 oktober moet er een voorstel liggen.


Minister Hoekstra (Financiën) heeft gedurende de onderhandelingen meerdere malen laten weten dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen in de herstructurering, waardoor de piloten nadrukkelijk in beeld komen.


KLM wil inhoudelijk niet reageren op het gesprek dat dinsdag wel heeft plaatsgevonden met de cabinevakbonden bij KLM.