Profiel: KLM krijgt schaker met politieke antenne

Bron: Telegraaf


Jeroen Kremers lijkt op papier het schaap met de vijf poten voor de rol van ’state agent’ bij Air France KLM. De bankier (61) zal namens minister Hoekstra (Financiën) toezien op de juiste besteding van de Nederlandse belastingcenten bij de noodlijdende luchtvaartmaatschappij.

Foto: NIBC / Arenda Oomen

De CDA’er heeft ruime ervaring met toezicht en is momenteel commissaris bij onder meer NIBC en Robeco. De econometrist spreekt de taal van het ministerie van Financiën. Daar werkte hij 14 jaar, het langst onder minister Gerrit Zalm. Daarna stapte hij over naar het IMF, om vervolgens door te gaan naar ABN Amro en Royal Bank of Scotland, waar hij zich bezig hield met risicomanagement.


Kremers heeft zich als ambtenaar nadrukkelijk bemoeid met de huidige inrichting van het financieel toezicht van Nederland. „Het is een minutieuze toezichthouder en schaakt altijd een paar zetten vooruit. Jeroen heeft een goede politieke antenne. Hij is vasthoudend, wat sommigen lastig kunnen vinden”, zegt een voormalige collega.


Een schaker kan KLM wel gebruiken in de komende periode in de dynamiek met de moeder in Parijs. De Nederlandse Staat kon tot nu toe de portemonnee trekken, zonder dat daar effectief meer bestuurzetels tegenover stonden.


Hervormingen

Een nieuwe kapitaalinjectie zou een moment zijn om dit ook aan Franse zijde meer hervormingen af te dwingen, alsmede een kleiner ondernemingsbestuur. Het enige wat ontbreekt op het CV van Kremers is de ervaring in de luchtvaart, maar hij was ook commissaris bij de Nederlandse Spoorwegen.


„Je kunt hem een zak met geld geven en je krijgt het tot op de laatste cent terug”, zegt Ali Niknam, oprichter en ceo van Bunq over zijn voormalige commissaris Kremers, die een cruciale rol had bij het opstarten van de jonge internetbank. Kremers heeft een groot maatschappelijk plichtsbesef, aldus Niknam. „Als er een brug tussen deze werelden geslagen moet worden, dan wordt hij gebeld. Dat zie je bij KLM nu ook.”