Reiskoepel ANVR: zorg voor vliegverbod richting oranje en rode bestemmingen

Bron: WNL


Het kabinet gaat reizen duidelijker ontmoedigen. Het wordt ten strengste afgeraden om op reis te gaan richting oranje of rode gebieden, ofwel het overgrote deel van Europa, zowel met de auto als met het vliegtuig. Reiskoepel ANVR werkt daaraan mee door alle vluchten van mensen die op dit moment in deze gebieden verblijven terug te halen, maar luchtvaartmaatschappijen blijven in veel gevallen gewoon doorvliegen. Directeur van de ANVR Frank Oostdam ziet daarom liever dat reizen naar oranje en rode gebieden verboden wordt.


Vrijwel alle reisorganisaties houden zich aan het advies ‘bij oranje reisadvies, niet uitvoeren’, zo zegt Oostdam in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Het wrange is dat luchtvaartmaatschappijen dit lang niet allemaal doen. KLM en Transavia vliegen beiden nog op oranje gebieden Ryanair stunt zelfs met ontzettend lage prijzen. Provocerend, noemt Oostdam die laatste. “Daar moet je gewoon iets aan doen.”


Lees ook: Ryanair biedt tijdens aanbieding vluchten aan van 5 euro richting oranje-gebied


‘Het steekt’

Luchtvaartmaatschappijen zeggen deze vluchten aan te bieden voor mensen die bijvoorbeeld een huis hebben op Ibiza. Die moeten daar immers ook op de een of andere manier komen. “Maar het steekt natuurlijk wel als airlines gewoon naar Ibiza toe kunnen vliegen”, zegt Oostdam. “Sterker nog, dat is niet alleen verwarrend, maar dat kost ons als reisorganisaties ook heel veel geld. Wij kopen die vliegtickets in om daar een pakketreis van te maken, maar we krijgen het geld niet terug als er een oranje reisadvies geldt. Dat betekent dat wij hele hoge kosten maken.”

"KLM en Transavia vliegen beiden nog op oranje gebieden Ryanair stunt zelfs met ontzettend lage prijzen." - Directeur ANVR, Frank Oostdam

Om die reden ziet de ANVR liever dat het überhaupt verboden wordt naar dit soort gebieden toe te vliegen. “Hoe moeilijk dat ook is, het onderscheid tussen noodzakelijk en niet-noodzakelijk. Dan is het duidelijk en gaan wij er nog op vooruit ook.”