RTP-NL moet binnenkort van start gaan; Global Entry voor Nederlanders dan beschikbaar

Bron: Inside Flyer


Het is een frustratie voor frequente reizigers naar de VS; de invoer van het Registered Traveller Programme (RTP-NL). Oorspronkelijk zou dit programma, dat versnelde grenspassage op Schiphol voor bepaalde buitenlandse reizigers en ook een koppeling met het Amerikaanse Global Entry voor Nederlandse paspoorthouders mogelijk maakt, eind 2016 worden ingevoerd.

Global Entry is een uitkomst voor frequente reizigers naar de VS | Beeld: Inside Flyer

RTP-NL moest de Flux Alliantie vervangen en door meer automatisering ook de Koninklijke Marechaussee ontlasten. Maar ondanks herhaaldelijke aankondigingen, werd de invoer van RTP-NL meermaalsvertraagd. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid laat nu desgevraagd aan InsideFlyer weten dat er schot in de zaak zit, en dat RTP-NL naar verwachting op korte termijn van start gaat.


Global Entry voor Nederlanders via RTP-NL

Onder RTP-NL valt dus ook de koppeling tussen de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten om lidmaatschap van Global Entry, het Trusted Traveler Program van de VS, voor Nederlandse paspoorthouders mogelijk te maken. Hiermee kunnen reizigers, na een antecedentenonderzoek en tegen een betaling van lidmaatschapsgeld, voortaan automatisch de Amerikaanse grenscontrole passeren. De Koninklijke Marechaussee voorziet hierbij in Nederland het antecedentenonderzoek.


Daarna volgt nog een interview met Customs and Border Protection in de VS. Het Ministerie van J&V laat aan deze site weten dat de applicatie voor het ‘vetten’ van deelnemers naar verwachting voor het einde van dit jaar gereed is. Vervolgens verwacht het Ministerie “nog dit jaar Nederlandse Global Entry lidmaatschapsaanvragen te kunnen faciliteren.” Hoe dit proces precies in zijn werk gaat, is nog niet bekend. In ieder geval is het niet meer zoals vroeger noodzakelijk om ook lid van Privium en Flux te zijn. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten.


Automatische paspoortcontrole Schiphol voor buitenlandse ingezetenen vanaf ‘begin 2021’

Reizigers met een Europees/EEG paspoort kunnen op dit moment al gebruik maken van de automatische paspoortcontrole op Schiphol. RTP-NL moet dit ook gaan faciliteren voor andere paspoorthouders, na een eenmalige registratie. Bijvoorbeeld voor passagiers met een Amerikaans, Australisch of Canadees paspoort. Ook bij dit onderdeel zijn (eindelijk) vorderingen gemaakt.


Een woordvoerster van het Ministerie van Justitie en Veiligheid laat het volgende weten over de ontstane vertraging: “De implementatie van het RTP-NL programma is gekoppeld aan de doorontwikkeling van de Self Service Passport Control (SSPC) op Schiphol. Pas wanneer dit gereed is kan RTP-NL worden geïmplementeerd. Aangezien de doorontwikkeling vertraging heeft opgelopen, heeft dit daarmee ook gevolgen gehad voor het RTP-NL programma.


Technisch is het RTP-Programma gereed, maar bij de aankomstfilters moet een volgende release van de controlepunten geïmplementeerd worden. Het Ministerie verwacht dat dit “vanaf begin 2021 in operatie kan worden genomen,” na de laatste technische koppelingen en een beveiligingstest.