Ruim 500 KLM-medewerkers melden zich aan voor tweede vertrekronde

Bron: AD


Ruim 500 medewerkers van KLM hebben zich aangemeld voor de tweede vrijwillige vertrekregeling. De luchtvaartmaatschappij ziet zich vanwege de coronacrisis genoodzaakt in te grijpen. Door personeel de mogelijkheid te geven vrijwillig op te stappen, wil het bedrijf gedwongen ontslagen zoveel mogelijk voorkomen.

Vliegtuigen van KLM op vliegveld Eelde. | Beeld: EPA

De luchtvaartmaatschappij gaat nu kijken of alle 503 aanmeldingen toegewezen kunnen worden. In een eerdere ronde gaven 2400 medewerkers aan het bedrijf te willen verlaten. Verder werden tijdelijk contracten niet verlengd en moesten uitzendkrachten vertrekken. Dit alles om de kosten te drukken.


KLM zette in mei al een vertrekregeling open voor alle werknemers, toen duidelijk werd hoe groot de impact van het coronavirus is op de luchtvaart. Personeel kon van 1 juni tot medio juli gebruikmaken van de regeling. 


KLM wordt net als sectorgenoten keihard geraakt door de coronacrisis door het wegvallen van vluchten en reisrestricties. De maatschappij kreeg van de Nederlandse staat 3,4 miljard euro aan noodsteun toegezegd. Daarvoor moest het bedrijf onder meer de arbeidsvoorwaarden voor personeel versoberen.


Bezuinigen

KLM-baas Pieter Elbers sloot eerder een nieuwe ontslagronde niet uit, bovenop de duizenden banen die al zijn geschrapt. De maatschappij kondigde in de zomer al aan circa 5000 medewerkers te ontslaan om te bezuinigen. Hoeveel banen extra op de tocht staan is nog niet duidelijk. Wel gaf de topman aan dat nog eens 10 procent minder vluchten zou betekenen dat KLM nog zo'n 1500 arbeidsplaatsen minder nodig heeft.


Begin deze maand stemde het kabinet in met het herstructureringsplan dat de KLM heeft opgesteld om de komende jaren een verlaging in de kosten van 15 procent te realiseren. Daarmee kan de luchtvaartmaatschappij een steunpakket van in totaal 3,4 miljard euro krijgen dat de overheid en banken beschikbaar hebben gesteld.


Alle vakbonden gaan akkoord met een loonmatiging voor de duur van de leningen, tot 2025. Een langere loonmatiging was een harde eis van Hoekstra om het tweede deel van het steunpakket beschikbaar te stellen. Alleen de pilotenvakbond VNV wilde eerst geen handtekening zetten, maar ging toch overstag.