Ruimte-Schiphol voor vlucht naar maan of Mars

Bron: FD


Het lijkt er sterk op dat we op de drempel staan van het commerciële ruimtevaarttijdperk. Er wordt dan ook volop nagedacht over ‘ruimtehavens’: commerciële vliegvelden voor ruimteschepen.

Ontwerp van Noiz Architects voor een ruimtevaarthub in Japan. | Illustratie: Noiz Architects

Het is een fascinerend gedachte-experiment. Je stapt in je dorp in de bus om in de dichtstbijzijnde stad in de metro plaats te nemen. Vervolgens neem je de trein naar wat we nu even ‘ruimte-Schiphol’ noemen. Daar check je in, hobbel je door wat poortjes, en ga je langs de douane. Wellicht doe je een pak aan, en dan stap je in een ruimteschip. 10, 9, 8 …


Commerciële ruimtevaart zou je letterlijk naar de sterren kunnen brengen, gewoon voor een plezierrondvlucht door de ruimte. Misschien biedt een type als Elon Musk straks wel commerciële maanwandelingen aan. Of een tripje naar een souvenirwinkel op Mars. Waarom ook niet!


En misschien stijgt zo’n raket wel op om met een grote boog door de ruimte een uur later aan de andere kant van de aarde te landen. Want dankzij de ontwikkeling van herbruikbare raketten is ook dat een scenario waar serieus aan wordt gewerkt.


Dan hebben we dus wel zo’n ‘ruimte-Schiphol’ nodig. Lockheed Martin heeft een plan gepresenteerd voor zo’n commercieel ruimtevaartveld. Dat moet op het Shetlandeiland Unst komen. Oké, aanvankelijk gaat het om ‘slechts’ een spaceport voor satellieten. Het idee is dat commerciële partijen uit de hele wereld Unst als ruimtespringplank gaan gebruiken. Het project moet zo’n zeshonderd banen opleveren.


De vervolgstap is dat dit soort plekken ruimte bieden voor commerciële, bemande ruimtevaart. Noiz Architects heeft wel een idee hoe dat eruit moet zien. Ze hebben in samenspraak met de Japanse ruimtevaartorganisatie een plan neergelegd voor een toekomstige transporthub in Japan.


Het ontwerp Spaceport City moet de traditionele manieren van transport verbinden met de nieuwe manieren. En dan hebben ze het over ruimtereizen. In het ontwerp gaat het om een eiland in zee dat via een brug wordt verbonden met het vasteland.


Spaceport City bestaat uit twee verdiepingen; een voor vertrek en een voor aankomst. De daken vormen een golvend landschap, leveren zonne-energie en bieden plek voor patio’s en kleine parken. In deze ‘stad’ verplaatsen mensen zich via slim vervoer: zelfsturende auto’s, dito treinen en elektrische scooters.


Vanaf een van de drie pieren word je per raket de ruimte in gevuurd. Wellicht voor een relatief kort toeristisch tripje, misschien om elders op aarde weer te landen, of voor een bezoekje aan de maan.

Badass space dads

Elon Musks SpaceX heeft in mei Bob Behnken en Doug Hurley per raket naar het internationaal ruimtestation ISS gestuurd. Na twee maanden keerde het duo weer terug op aarde. De vlucht is historisch, doordat het de eerste commerciële ruimtereis ooit betrof. SpaceX noemt het duo badass space dads.